'Amerikaanse' paddenstoelen eigenlijk uit China afkomstig

Een recent onderzoek van de Philadelphia Inquirer heeft aan het licht gebracht dat paddenstoelen met het label 'Product of the USA' Amerikaanse telers de kop kosten. De paddenstoelensector in de Verenigde Staten verkeert in een crisis omdat Chinese paddenstoelen verkocht worden als product van Amerikaanse bodem.

Gary Schroeder is al meer dan 40 jaar actief in de sector en had in 2017 nog een jaaromzet van €32 miljoen en 65 werknemers in dienst. Nu houdt Schroeder met moeite het hoofd boven water. Hij heeft zijn personeelsbestand naar 16 mensen teruggebracht en zag zich genoodzaakt in januari faillissement aan te vragen. 

De problemen van Schroeder zijn deels te wijten aan het feit dat hij Costco als klant verloor. Costco schakelde over op de inkoop van paddenstoelen uit Canada vanwege de gunstige wisselkoers. Schroeder en andere telers menen echter dat de Amerikaanse sector het hardst geraakt wordt door shiitake paddenstoelen die uit China afkomstig zijn.  

Shiitakes worden op boomstammen geteeld en Schroeders bedrijf was één van de weinige in de Verenigde Staten die dit ook deed. Vorig jaar verschenen er echter Chinese shiitaketelers op de markt. Ze haalden de prijzen onderuit en dit kostte Schroeder 85% van zijn omzet. 

Nog verontrustender vinden Schroeder en zijn collega's dat de Chinese shiitakes verkocht worden als  'Product of the USA'.  Het is kennelijk toegestaan om een product op één plaats te zaaien en op een andere plaats te laten groeien. 

Bron: citizentruth.org


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven