Italië: Conad heeft €3,5 miljard aan omzet dankzij huismerk

VK: Central England Co-op opent 10 nieuwe locaties
Central England Co-op is van plan om 10 nieuwe supermarkten te openen. Ook worden in 2019 enkele tientallen locaties gerenoveerd. De nieuwe winkels zijn gepland voor Stafford, Lichfield, Nottingham, Norfolk, Suffolk, Leicestershire, Cambridgeshire en Derbyshire. De nieuwe en heropende supermarkten krijgen onder andere nieuwe energiebesparende koelsystemen, LED-verlichting, gratis parkeerplaatsen en geldautomaten. Ook worden de locaties voorzien van voedselbanken.
Bron: talkingretail.com

Frankrijk: Système U heeft omzettoename van 2,3%
De Franse retailer Système U had over heel 2018 jaar op jaar een toename in omzet van 2,3% tot €19,94 miljard. De resultaten van het bedrijf werden in een interview met het nieuwsblad Les Echos toegelicht door directeur Dominique Schelcher. Schelcher volgde negen maanden geleden de voormalig directeur Serge Papin op. Schelcher gaf verder aan dat het marktaandeel van Système U nu op 10,7% staat. De online omzet van de ketens is jaar op jaar met 10% toegenomen. Het bedrijf is van plan om in het komende jaar meer in online activiteiten te investeren. Er wordt onder andere een nieuw online platform opgezet en een mobiele app geïntroduceerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van technologie op basis van kunstmatige intelligentie.
Bron: esmmagazine.com

China: Alibaba Group meldt kwartaalresultaten
Alibaba Group Holding Limited heeft zijn financiële resultaten bekend gemaakt met betrekking tot het kwartaal dat op 31 december 2018 afliep. De omzet kwam neer op RMB117,3 miljard (€15,2 miljard), wat jaar op jaar een toename was van 41%. De omzet van de kernactiviteiten van Alibaba kwam neer op een toename van 40% tot RMB102,8 miljard (€13,4 miljard). De omzet van cloud computing-diensten steeg met 84% tot RMB6,6 miljard (€857 miljoen). De omzet van online media en entertainment steeg met 20% tot RMB6,5 miljard (€84,4 miljoen). De omzet van innovatie-initiatieven en andere bronnen steeg jaar op jaar met 73% tot RMB1,3 miljard (€168,8 miljoen).
Bron: businesswire.com

Rusland: Magnit en X5 verbeteren hun leveringsketens
Magnit en X5 hebben geïnvesteerd in een aantal initiatieven met betrekking tot hun leveringsketens. De initiatieven moeten voor meer efficiëntie en minder kosten zorgen. Beide ketens hebben een groot belang bij een verbeterde leveringsketen, omdat ze zowel hun winstmarges willen behouden als per jaar meer dan 1.000 winkels willen openen. Beide ketens werken sinds 2018 samen met Artlogic, dat gespecialiseerd is in digitale oplossingen voor logistiek. Via www.pooling.com, het online platform van Artlogic, kunnen Magnit en X5 in contact komen met leveranciers en logistieke bedrijven. De site stelt transportbedrijven in staat om goederen van verschillende leveranciers vast te stellen en deze bij distributiecentra af te leveren. De service van Artlogic is op dit moment in gebruik in de omgeving van Moskou en in de zuidwestelijke regio Rostov-on-Don.
Bron: retailanalysis.igd.com

Italië: Conad heeft €3,5 miljard aan omzet dankzij huismerk
De Italiaanse supermarktketen Conad heeft in 2018 voor €3,5 miljard aan omzet gegenereerd dankzij het eigen huismerk. De omzet van het huismerk nam jaar op jaar met 7% toe en heeft in de totale omzet een aandeel gehad van 25%. De totale omzet steeg in 2018 met 3% tot €13,4 miljard. Het marktaandeel in de Italiaanse sector stond aan het eind van 2018 op 22,4%. Volgens CEO Francesco Pugliese waren de resultaten beter dan verwacht, gezien de consumptie in Italië een zorgelijke neerwaartse trend laat zien.
Bron: retailanalysis.igd.com

Saoedi-Arabië: Noon introduceert huismerkassortiment
De Saoedi-Arabische online retailer Noon heeft onder de naam East een eigen huismerk geïntroduceerd. Met East wil Noon meer keuze, waarde en gebruiksgemak geven aan de consument. Het huismerkassortiment bestaat uit bijna 90 producten met scherpe prijzen. Onder deze producten bevinden zich onder andere USB-kabels, batterijen, badkamerjassen en kooksets. Het assortiment is gebaseerd op simpele en praktische ontwerpen en zal in de toekomst steeds verder worden uitgebreid. Het bedrijf werkt samen met een aantal vaste leveranciers. Het aanbod van East is op dit moment beschikbaar voor consumenten in de Verenigde Arabische Emiraten, maar zal worden uitgebreid naar de rest van Saoedi-Arabië.
Bron: retailanalysis.igd.com

Italië: Finiper opent Unieuro-afdelingen in winkels
De Italiaanse supermarktketen Finiper heeft een samenwerkingsverband gesloten met de elektronica-retailer Unieuro. Bij een aantal Iper-hypermarkten van Finiper worden in totaal 21 afdelingen van Unieuro geopend. De afdelingen werden in februari 2018 eerst getest in een pilotfase bij twee hypermarkten in Solbiate Olona (Varese) en Busnago (Monza Brianza). Sindsdien zijn er nog eens zeven afdelingen geopend in Gadesco Pieve Delmona (Cremona), Montebello della Battaglia (Pavia), Monza, Grandate (Como), Lonato del Garda (Brescia), Arese en Magenta (Milaan). In maart 2019 worden vijf nieuwe afdelingen geopend, terwijl voor het eind van het jaar de totale 21 afdelingen van Unieuro in bedrijf moeten zijn.
Bron: retailanalysis.igd.com

Filipijnen: Puregold opent dit jaar 25 winkels
De Filipijnse retailketen Purgold is dit jaar van plan om 25 nieuwe vestigingen te openen. Het moederbedrijf Puregold Price Club is daarnaast van plan om vier nieuwe S&R Membership-winkels te openen. De geplande locaties bevinden zich onder andere in Manila, de omliggende omgeving hiervan en  Zuid-Luzon. Puregold-onderdirecteur John Marson Hao gaf aan dat bij de uitbreidingen gebruik wordt gemaakt van de P4,69 miljard (€78 miljoen) aan financiering die door een beursgang mogelijk is gemaakt.
Bron: insideretail.asia

VK: Sainsbury's/Asda-fusie mogelijk ondanks 132 winkelsluitingen
De geplande fusie van de Britse ketens Sainsbury's en Asda zou mogelijk blijven, zelfs als de mededingingsautoriteit bepaalt dat er 132 winkels moeten worden gesloten. Dat zegt de makelaar UBS, die Sainsbury's vertegenwoordigt. Sainsbury’s en Asda, dat in handen is van het Amerikaanse Walmart, stemden in april van vorig jaar in met een overeenkomst van £7,3 miljard (€8,3 miljard). Op dit moment worden de plannen onderzocht door de Britse mededingingsautoriteit (CMA). De CMA heeft aangegeven dat de eerste bevindingen van het onderzoek aan het begin van februari bekend worden gemaakt.
Bron: uk.reuters.com

Spaanse retailomzet neemt toe in december
De Spaanse retailomzet is in december jaar op jaar toegenomen met 0,8%. In november nam deze met 1,1% toe. Dit blijkt uit cijfers van het Spaans nationaal instituut voor de statistieken, INE. De toename in omzet over november is aangepast, nadat deze eerst op 1,4% werd gesteld. 
Bron: reuters.com

Zuid-Afrika: Shoprite-aandelenkoers gedaald
De Zuid-Afrikaanse retailer had te maken met zijn grootste daling in aandelenkoers sinds bijna 20 jaar. De reden hiervoor was de waarschuwing die het bedrijf heeft afgegeven met betrekking tot de winstverwachting. De reden voor de lagere halfjaarswinst is volgens Shoprite de effecten van de wisselkoers en andere factoren. Na aanpassing op hyperinflatie zal de winst per aandeel over de periode van 26 weken tot 30 december met zoveel als 26% afnemen, aldus Shoprite.
Bron: reuters.com

Canada: Sobeys licht plannen voor FreshCo toe
Sobeys is van plan om 10 Safeway-winkels in British Columbia te renoveren. De winkels worden gebruikt voor de introductie van het FreshCo-merk in het westen van Canada. In de lente worden de eerste twee FreshCo-winkels geopend in Manitoba op locaties waar voorheend Safeway-filialen stonden. Daarna worden drie winkels heropend in British Columbia. Vervolgens worden later in het jaar nog eens zeven winkels in deze regio geopend. De plannen van Sobeys voor de discountketen FreshCo kunnen worden uitgevoerd, doordat overleg met vakbonden heeft geleid tot meer flexibiliteit met betrekking tot de bedrijfskosten. De winkellocaties in British Columbia strekken zich uit van Chilliwack in het oosten tot Richmond in het westen. Hierdoor kan het format worden getest bij verschillende demografische en etnische samenstellingen onder de consumenten. Aan de hand van de testfase kan Sobeys het format en het assortiment aanscherpen, zodat later een grootschalig reorganisatieprogramma kan worden ingezet. Een aantal Safeway-winkels wordt gesloten voor renovatie tot FreshCo-winkels.
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: Trader Joe’s stopt met thuisbezorging in New York
Trader Joe’s is van plan om te stoppen met thuisbezorging vanuit vestigingen in Manhattan. Per 1 maart zullen de zeven filialen van Trader Joe's geen bestellingen meer aannemen. De in Californië gevestigde keten, die onderdeel is van het Duitse Aldi Nord, gaf als redenen voor dit besluit aan dat de kosten te hoog zijn en er teveel andere thuisbezorgdiensten in Manhattan aanwezig zijn. "Toen we ooit begonnen met de bezorgdienst hadden we alleen een enkele winkel in Manhattan. De mogelijkheden voor bezorgdiensten waren toen nog beperkt. Vandaag de dag zijn die mogelijkheden er in overvloed", aldus een verklaring van Trader Joe’s. “Wat onveranderd blijft is onze focus op het leveren van de beste kwaliteit tegen aantrekkelijke prijzen. In plaats van dat we kosten voor diensten die niet financieel levensvatbaar zijn aan onze klanten doorberekenen, zorgt het stoppen met thuisbezorging ervoor dat we lagere prijzen kunnen hanteren en beter gebruik kunnen maken van onze winkelruimtes.”
Bron: supermarketnews.com


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven