Overzicht wereldmarkt druiven

De Europese druivenmarkt heeft het zwaar te verduren gehad. Door de grote volumes vanuit Peru spreken zowel Duitse, Nederlandse en Franse handelaren van soms extreem lage prijzen, vooral aan het begin van het seizoen. Inmiddels begint de markt in verschillende landen weer voorzichtig aan te trekken. Ook in Italië liggen de prijzen laag, vooral door de tegenvallende kwaliteit. Voor Spanje zijn het interessante tijden, omdat de druiven sinds kort toegang hebben tot de Chinese markt. Noord-Amerika is na een overvloedig Californisch seizoen overgegaan op importproduct, terwijl in Australië en China de productie in volle gang is. Zuid-Afrika heeft een moeilijk seizoen achter de rug maar hoopt op een goed einde.

Italië: Kwaliteitsproblemen door uitzonderlijke weersomstandigheden
Na China is Italië de grootste druivenleverancier ter wereld. Op dit moment ligt de productie, na een kleine terugval, op zo’n miljoen ton. De volumes komen voornamelijk uit Puglia en Sicilië. In Puglia werd het seizoen vooral gekenmerkt door lage prijzen, onverwachte weersomstandigheden en ondermaatse kwaliteit. Veel telers hadden te maken met rotting en de problemen worden grotendeels toegeschreven aan klimaatverandering. In Sicilië begon het seizoen goed, maar helaas was dit niet blijvend. Veel telers kregen aan het einde van het seizoen te maken met barstende druiven, waar ook de afzet onder leed. Italianen hebben een voorkeur voor kleine en gemiddelde trossen.

Nederland: Licht aan de tunnel van moeizame druivenmarkt
De druivenmarkt kende geen voorspoedige start van 2019. Volgens Hollandse importeurs was de markt voor Kerst al niet leeg en ook daarna zijn er grote volumes gearriveerd. Peru was daar de grootste aanstichter van met maar liefst 100% grotere volumes dan vorig jaar. De Red Globe-druiven vormden de afgelopen maand een positieve uitschieter. Vanuit Peru was de export van deze variëteit vanwege de goede vraag uit Azië redelijk laag. Zuid-Afrika had 12/13% meer productie en Brazilië - dat aan het einde van het seizoen is - heeft 15% meer productie gehad. Dit zorgde voor promotieacties in het Duitse retailkanaal met stuntprijzen van 99 cent. Inmiddels zijn de verladingen vanuit Zuid-Afrika wat getemperd.

India verwacht dit jaar een 15% hogere opbrengst. Hoewel de markt op dit moment niet heel erg gunstig is, is de verwachting dat de markt zeker voor witte pitloze druiven vanuit India in de tweede helft van februari zal gaan aantrekken. Normaal gesproken zal het India-seizoen doorgaan tot medio mei. De afgelopen twee weken is de temperatuur wel aan de lage kant geweest. Door het grote verschil tussen nacht- en dagtemperatuur zal dit naar alle waarschijnlijkheid wel een nadelige invloed hebben op de korrelgrootte van de latere teeltvelden, zodat de laatste vier weken van het seizoen de maat van de druiven wat aan de kleinere kant zal zijn.

Frankrijk: Ralli positieve uitzondering op lastige markt
De aanvoer op de Franse markt is hoog. “Voor witte druiven zijn bijna alle variëteiten en origines verkrijgbaar. Zuid-Afrika, Peru en Namibië verschepen grote ladingen Victoria, Regal Seedless, Surgaone en zelfs Thompson. Ook zijn er nog steeds wat Franse muskaatdruiven op de markt, maar dit loopt nu wel echt tegen het einde,” zegt een handelaar op Rungis. Bijna alle variëteiten -zowel wit als blauw- worden verkocht tegen een kiloprijs van €1,80 voor maat L, en €2 voor maat XL. Volgens de handelaar is de kwaliteit goed, maar blijft de consumptie achter. Ook zorgt het slechte winterweer voor moeilijkheden.

De enige positieve uitzondering op de lage prijzen is de blauwe Ralli-druif. “Deze gaat makkelijk voor ruim een euro meer over de toonbank dan de andere variëteiten: maat L voor €3 per kilo en maat XL voor €3,20 per kilo. Deze variëteit verkoopt zichzelf. Hij is knapperig en zoet en naast de Crimson komt geen enkele andere variëteit hier qua smaakbeleving bij in de buurt. Wat ook scheelt, is dat de volumes voor de Ralli zeer beperkt zijn.” De Red Globe variëteit is in Frankrijk nog altijd volop beschikbaar, maar andere pitloze variëteiten, zoals de Crimson en de Sweet Celebration, nemen de markt langzaam over.

Duitsland: Markt over dieptepunt heen
“We zijn er zeker van dat voor witte druiven het dieptepunt bereikt is,” zegt een Duitse importeur. “Het gaat nu iets beter op de markt, waarschijnlijk dankzij marketingcampagnes van grote retailers. Deze hebben in Duitsland een marktaandeel van 50% en als zij acties hebben, stijgt de verkoop aanzienlijk.” De aanvoer van witte druiven vanuit Zuid-Afrika vermindert, omdat de oogst in de grootste exportgebieden teneinde is. De meeste andere Afrikaanse productiegebieden zijn overgegaan op de teelt van blauwe pitloze variëteiten,” legt de handelaar uit. “We verwachten de ladingen vanuit India in week 9 of 10. Tot die tijd zou de markt voor zowel verpakte witte druiven als voor bulk tot rust moeten komen.” De prijzen moeten van een extreem laag niveau komen, maar stijgen consequent. “Voor witte druiven zijn de prijzen de afgelopen weken steeds beter geworden, zowel op de vrije markt als binnen bestaande programma’s. Jammer genoeg staan de prijzen voor blauwe druiven nog steeds onder druk.”

“We verwachten nog grote volumes vanuit Zuid-Afrika en hopen dat de aanvoer vanuit Peru tegen die tijd gestopt is. Zuid-Afrika verwacht een grote oogst. Deze zou eind februari/begin maart onze kant op moeten komen.” Ondanks de zorgen verwacht de importeur dat acties in het retailkanaal de verkoop van rode druiven zullen opvoeren. “Als dit inderdaad het geval is, zou de markt zich binnen een paar weken kunnen herstellen.” Terwijl de volumes van traditionele productielanden niet significant zijn gestegen, heeft Peru de export naar Europa verdriedubbeld. Hiermee veroorzaakten ze een overaanbod op de markt.

Australië : bovengemiddelde hoeveelheden
Voor 2018-2019 wordt de totale Australische productie geraamd op 200.000 ton. 130.000 ton hiervan is bestemd voor de export (65%) en 70.000 ton voor voor de binnenlandse markt (35%). De exportproductie neemt dit seizoen naar verwachting met 20.000 ton toe. Een teler uit Victoria vertelt dat er de laatste week verschillende hittegolven over de regio zijn getrokken met temperaturen oplopend tot 45 graden. Ook is er over het hele jaar wat minder regen gevallen dan normaal. Ondanks de weersomstandigheden lijkt het toch een bovengemiddeld jaar te gaan worden wat betreft volumes.

Japan en andere Aziatische gebieden blijven de belangrijkste exportbestemmingen voor Australische druiven. Een teler: “We moeten het beste maken van de hittegolven – door het extreme weer hebben onze druiven een uitzonderlijke smaak. Ze hebben de juiste balans tussen zoet en zuur en we leveren een vers product dankzij de korte reis. De consument weet dit en is bereid om meer te betalen voor Australische producten."

China: Beperkte houdbaarheid, markt stabiel voor Xinjiang
De kwaliteit van de druiven in China in 2018 was niet ideaal. De belangrijkste reden hiervoor is dat tijdens de oogst in verschillende belangrijke productieplekken veel regen viel, waardoor de druiven werden aangetast. Ze werden beperkt houdbaar en ongeschikt voor langdurige opslag. Momenteel zijn Chinese druiven uit Xinjiang op de markt. Deze zijn van hoge kwaliteit en het is een stabiele markt. Er is weinig verandering qua prijs en export vergeleken met het seizoen vorig jaar. De druiven worden vooral geëxporteerd naar Aziatische landen en Rusland. De druiven waren vanaf november op de markt en zullen tot eind februari beschikbaar zijn.

Ook worden er veel druiven geïmporteerd in China. Momenteel wat meer doordat Chinees Nieuwjaar eraan komt en importfruit dan populairder is. Spaanse druiven hebben sinds kort toegang tot de Chinese markt verkregen, dus er zijn nog niet veel Spaanse druiven geïmporteerd, maar Chinese importeurs zijn wel geïnteresseerd. Verder worden de pitloze druiven steeds populairder.

Zuid-Afrika: moeilijk seizoen met positief einde
In de eerste Zuid-Afrikaanse productiegebieden is het seizoen afgelopen. Het is een moeilijk seizoen geweest. De Orange River regio was laat en de maten van sommige variëteiten voldeden niet aan de eisen van de Chinese markt, waardoor er minder druiven werden geëxporteerd voor Chinees nieuwjaar dan de sector gehoopt had. De kleinere Olifants River regio heeft ook een moeilijke tijd achter de rug, vooral door droogte. Vorig jaar hebben verschillende telers hun ranken dusdanig afgesneden dat deze op de overlevingsmodus gingen. Hierdoor levert de regio dit jaar weinig tot geen volumes en de effecten van de droogte zijn nog steeds zichtbaar.

In Hex en Berg begon de oogst rond nieuwjaar, precies op tijd. De grootste volumes voor blauwe druiven moeten nog komen, vooral Crimson Seedless, Red Globe en Autumn Royal. Aan het einde van week vier was meer dan de helft van de verpakte volumes verscheept naar in de eerste plaats de Europese markt, in de tweede plaats naar het Verenigd Koninkrijk en in de derde plaats naar Canada. Sommigen noemden de Canadese markt de welkome verrassing van het seizoen. Deze week voorspelde de South African Table Grape Industry een positief einde van het seizoen.

Noord-Amerika: Californisch seizoen ten einde
Californië eindigt nu snel met wat misschien wel de grootste productie ooit was. De hoeveelheden lagen zo’n 5% boven vorig jaar. Ook de kwaliteit was goed. De hoge volumes zijn vooral te danken aan de goede weersomstandigheden, maar ook de verspreiding van nieuwe rassen en teeltsystemen speelt een rol. Het seizoen is goed verlopen. Naast het aanbod, was ook de vraag hoog. Wel zorgden de importheffingen in China voor nieuwe uitdagingen, waaronder het openen van nieuwe markten. De prijzen waren dit seizoen aan grote veranderingen onderhevig, afhankelijk van de variëteit en de kwaliteit. Ook zorgden stijgende kosten, belastingen en de verspreiding van variëteiten en teeltregio’s af en toe voor financiële tegenvallers.

Met het einde van het Californisch seizoen in zicht draait het in de VS momenteel om import uit Chili en Peru. De ladingen uit Peru worden sinds eind december naar Amerika verscheept. Voor nieuwjaar was er nog veel Californisch product op de markt, waardoor er weinig ruimte was voor de druiven uit Peru. Sinds nieuwjaar is de situatie aanzienlijk verbeterd. In januari was de markt voor Peruaanse druiven zelfs een stuk stabieler dan het in tijden geweest is. Dit komt mede doordat Peru grote ladingen naar bestemmingen buiten de VS heeft geëxporteerd, onder andere ten koste van de situatie op de Europese markt. Exporteurs vertellen dat de volumes uit Noord-Peru opraken en dat de productie nu overgaat op de zuidelijkere teeltgebieden. Ook in Chili gaat de oogst door. De blauwe pitloze variëteiten lopen ten einde met late variëteiten als Timco en Allison, welke volop geteeld worden in Vallenar en Copiapo.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven