Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"JEM-id helpt AGF-bedrijven Brexit-proof te worden"

Exporteurs zijn verplicht om exportgegevens elektronisch in te sturen naar het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) wanneer er wordt geëxporteerd buiten de EU. Als de Brexit doorzet zal het Verenigd Koninkrijk (VK) buiten de Europese Unie vallen, waardoor exportgegevens eerst digitaal gecontroleerd moeten worden door het KCB. JEM-id heeft voor GreenCommerce gebruikers de ‘CLIENT Export module’ ontwikkeld, zodat benodigde gegevens automatisch kunnen worden verzonden richting het KCB.

Exporteisen buiten de EU
Wanneer er handel wordt gedreven met landen buiten de Europese Unie moet er worden voldaan aan een aantal regels. Eén van deze regels voor de AGF-sector is het laten inspecteren van verse groenten en fruit door het Kwaliteits Controle Bureau (KCB).

Exporteurs zijn verplicht om exportgegevens elektronisch in te sturen naar het KCB wanneer er geëxporteerd wordt naar niet-EU landen. De exporteisen kunnen verschillend zijn per land en product, en moeten als zending worden ingestuurd naar e-CertNL (voorheen CLIENT Export) wanneer er sprake is van een land dat buiten de EU valt.

Brexit
Ook al zijn de Britten het onderling nog niet eens over een Brexit-deal, de tijd om voorbereidingen te treffen begint te dringen. Wanneer de Brexit doorzet, zal het Verenigd Koninkrijk buiten de Europese Unie vallen, waardoor exportgegevens eerst digitaal ingestuurd moeten worden en vervolgens gecontroleerd moeten worden door het KCB. Het vertrek van het VK (met of zonder deal) zal waarschijnlijk voor nieuwe fytosanitaire- en kwaliteitseisen bij de export van AGF-producten gaan zorgen. Indien bedrijven handelscontacten hebben met het VK of andere landen buiten de EU, is het belangrijk om nu actief voorbereidingen te treffen.

KCB aangifte via CLIENT Export module
Vanuit GreenCommerce wordt er gekoppeld met het systeem e-CertNL (voorheen CLIENT Export) van het ministerie van LNV. De module is bedoeld om export-aanvragen via KCB aangiftes direct in GreenCommerce in te voeren, zodat niet alle orders die buiten de EU worden geëxporteerd, handmatig overgetikt hoeven te worden. De module is zo opgezet dat verkooporders en verkooporderregels automatisch kunnen worden ingezonden richting het KCB.

Douane-module
Voor het exporteren van producten is tevens een eerste opzet van een Douane-module ontwikkeld. Momenteel loopt er een pilot waarbij er bij een exporteur richting hun douane-software gecommuniceerd wordt. Hiermee biedt GreenCommerce mogelijkheden om te koppelen met deze software en is het pakket voorbereid om benodigde gegevens richting de douane-partij te verzenden (ongeacht welk douane-softwarepakket er gebruikt wordt).

Voor meer informatie: 
JEM-id BV
Grote Waard 80
2675 RZ Honselersdijk
T: 0174-642622
info@jem-id.nl
www.jem-id.nl
Publicatiedatum: