Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese supermarktketens mengen Spaanse citrus met Egyptische

Valenciaanse citrusexporteurs zeggen een oneerlijke handelspraktijk ontdekt te hebben in vestigingen van verschillende Europese supermarktketens. Het gaat om een vorm van fraude die de belangen van Spaanse sinaasappeltelers schaadt.

Wat er gebeurt is dat Egyptische sinaasappelen worden vermengd met sinaasappelen uit Spanje, terwijl het geheel gepresenteerd wordt als fruit met Egyptische afkomst.

De vermenging van de sinaasappelen heeft duidelijk tot doel om de presentatie en het gehele voorkomen van de sinaasappelen te verbeteren, zodat het aanbod er aantrekkelijker uitziet en de consument tot kopen overgaat.

De Spaanse sinaasappelen hebben een aantrekkelijker uiterlijk, zijn beter gesorteerd, hebben een intensere kleuring en bovendien een betere smaak met een meer evenwichtige zoetzure balans.

Dit roept de vraag op waarom de verkoop van Spaanse kwaliteitssinaasappelen en -mandarijnen dan niet de voorkeur heeft en het fruit met Egyptische sinaasappelen vermengd wordt. De verklaring is eenvoudig: de supermarktketen kan de citrus uit Egypte goedkoper inkopen. Het Egyptische fruit kan goedkoper geteeld worden doordat de kosten niet gelijk zijn aan die in Spanje en Europa. De supermarkt weet echter ook dat het fruit beter verkoopt als het aanbod er aantrekkelijker uitziet en op die manier ontstaat de eenvoudige 'oplossing' van het mengen van het fruit.

Hoe kom je er bij een berg sinaasappelen achter of het gaat om Spaans fruit? Als er op het verplichte affiche met de indicatie van de variëteit, categorie en herkomst van het fruit staat dat de citrus uit Spanje komt, is er geen reden tot twijfel, helemaal als je ziet dat het fruit qua uiterlijk overeenkomt met wat gezegd wordt dat het is. Als echter aangegeven staat dat het gaat om sinaasappelen uit Egypte of een ander land en je Navelina sinaasappelen ontdekt in de berg fruit die zich onderscheiden door hun intensere, bijna rode kleur, vermengd met sinaasappelen met een bleke kleur en je weet dat de Spaanse handelaar onlangs Navelina sinaasappelen verzonden heeft naar deze supermarkt, dan is het overduidelijk.

In ieder geval gaat het om frauduleuze praktijken die volgens de regelgeving bestraft moeten worden, maar in veel gevallen moeilijk te bewijzen zijn. Waarom de getroffenen niet formeel aan de kaak stellen wat er gebeurt? Omdat ze twijfelen over het praktisch nut daarvan en bang zijn dat het ertoe zou leiden dat er geen bestellingen bij hen meer worden geplaatst. 

Bron: lasprovincias.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven