Aziz Akhannouch, Landbouwminister Marokko

Handelsverdrag tussen EU en Marokko moet voor verdere liberalisering handelsverkeer zorgen

Volgens de Marokkaanse minister van Landbouw, Aziz Akhannouch, hebben er onderhandelingen tussen Marokko en de EU plaatsgevonden over het beschermen van de tuinbouwsector en het verbeteren van de positie van kleine en middelgrote teeltbedrijven in landelijke gebieden. 

Maandag zei Akhannouch dat de onderhandelingen bedoeld waren om de markttoegang voor de productieve en concurrerende tuinbouwsector, één van de pijlers van de Marokkaanse export, te verbeteren. 

De partijen bereikten overeenstemming over het liberaliseren van de handelsbeperkingen voor alle tuinbouwproducten met uitzondering van zeven, waaronder tomaten en clementines. Olijfolie behoort wel tot de producten die onder dit verdrag vrij verhandeld mogen worden.  

Importproducten zullen in drie categorieën ingedeeld worden. De eerste categorie bestaat uit producten die meteen geliberaliseerd worden, terwijl de tweede categorie betrekking heeft op producten die gedurende een periode van vijf jaar geliberaliseerd worden. De derde categorie betreft producten die gedurende een periode van tien jaar zullen worden geliberaliseerd, zoals katoen, rijst en chocolade. 

Akhannouch vertelde dat het akkoord blijk geeft van de bereidheid van de EU om het verdrag met Marokko strategisch, solide en evenwichtig te houden. Hij voegde eraan toe dat er dankzij dit akkoord een einde zal komen aan de verstorende manoeuvres die verbetering van het verdrag in de weg stonden."

Nieuwssite moroccoworldnews.com bericht dat het akkoord op 16 januari 444 stemmen voor kreeg en zal zorgen voor meer handel in tuinbouwproducten tussen de EU en Marokko.

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven