Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrikaanse citrusteler verhoogt productie binnen één jaar met 40%

Een Zuid-Afrikaanse citrusteler is er niet alleen in geslaagd zijn productie in één jaar met 40% te verhogen via overnames maar ook om hiermee tegelijkertijd zijn succesvolle programma voor het bevorderen van de economische zelfstandigheid van zwarte werknemers een nieuwe impuls gegeven. 

"De goede marktvooruitzichten bieden de garantie dat de vraag naar onze producten blijft groeien en zijn de sleutel tot ons succes. Hierdoor konden wij een grote stap maken door vier nieuwe teeltbedrijven in Olifants River Valley te kopen, het voornaamste teeltgebied van de Citrusdal sinaasappelen, in de Zuid-Afrikaanse provincie Westkaap. Dankzij deze overnames zal onze oogst van 22.000 ton in 2018 groeien naar ruim 30.000 ton dit jaar," vertelt Gerrit van der Merwe junior, directeur van ALG Estates. 

'We zijn er in het bijzonder trots op dat ons empowerment-project voor zwarte werknemers heeft kunnen profiteren van deze stap omdat één van de nieuw aangekochte bedrijven nu aan hen toebehoort. Hierdoor zal hun eigen productie met 100% stijgen ten opzichte van het voorgaande seizoen. Hun producten worden door ons afgezet als onderdeel van het totale citrusaanbod van ALG Estates."

"We waren ons ervan bewust dat het belangrijk was om de moeilijke zaken eerst en op de juiste manier aan te pakken. Vandaar de we in de loop der jaren voortdurend gewerkt hebben aan het uitbreiden van ons citrusaanbod, dat inmiddels 41 verschillende rassen telt. Tegelijkertijd realiseerden we ons dat we onze oogst zo lang mogelijk moesten rekken en legden daarom plantages aan in diverse klimaatzones."

"Onze verschillende teeltlocaties bevinden zich tot wel 200 km bij elkaar vandaan en zijn te vinden in bergachtige streken, gebieden met een gematigd zeeklimaat en de bekende hete regio's in Upper Olifants River Valley, vlakbij Citrusdal. Al met al hebben we op deze manier ons belangrijkste seizoen kunnen verlengen van mei tot oktober maar we kunnen 12 maanden per jaar citrus leveren," aldus Gerrit. 

Marketingmanager Hendrik Warnich deelt het optimisme van Van der Merwe. Aan de vooravond van zijn jaarlijkse bezoek aan de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn zegt hij: "De laatste jaren zien we een sterke omzetgroei van specifieke categorieën bij retailers die door ALG bevoorraad worden. De belangrijkste reden hiervoor is dat we ons citrus in verschillende klimaatzones telen en een enorme variëteit vers citrus aan kunnen bieden, zoals easypeelers, citroenen, limes en diverse sinaasappelrassen. We kunnen de retailsector wereldwijd dus altijd vers citrus leveren dat optimaal rijp en van consistente kwaliteit is."Het Black Economic Empowerment (BEE)-project van het bedrijf is één van de succesvolste in Zuid-Afrika en wordt door veel andere bedrijven in het land benijd. Cedar Citrus werd in 1999 als apart bedrijf met 32 werknemers opgericht. Het citrusareaal, van in totaal 36 hectare, werd aangelegd met een starterslening van de Zuid-Afrikaanse Industrial Development Corporation (IDC). De plantage wordt gerund door een bestuur dat voornamelijk bestaat uit arbeiders en op exact dezelfde manier beheerd als de eigen teeltbedrijven van ALG Estates, dat ervoor zorgt dat het fruit naar alle hoeken van de wereld wordt geëxporteerd. Het project maakte pas in 2010 voor het eerst winst en in 2012 kon de lening aan het IDC afgelost worden. 

Vorig jaar besloten de partners van Cedar Citrus gezamenlijk om hun winst in de aankoop van extra grond te steken om nog meer citrusbomen voor de export aan te planten. Er werden nog eens 56 hectare aangrenzend land gekocht waarvan op 20 hectare citrusplantages werden aangelegd. Deze plantages zullen in 2022 productief worden en de groei van het bedrijf een extra impuls geven. 

ALG Estates is al acht jaar lang Fairtrade-geaccrediteerd. Fairtrade-subsidies die hiermee verdiend worden, worden geïnvesteerd in sociale projecten voor medewerkers op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs en sport. ALG Estates voldoet ook aan het Nederlandse Milieukeurmerk,  Farming for the Future van Woolworths Zuid-Afrika en leeft de internationale voedselveiligheidsstandaarden (IFS) van de Verenigde Naties na. 

In 2010 won het bedrijf de titel 'National Farmer of the Year', één van de meest prestigieuze onderscheidingen in de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector. Voor meer informatie:
Gerrit van der Merwe
ALG Estates
Tel: +82 777 0984
Email: gvandermerwe@algestates.com 
www.algestates.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven