Fruittelers aan de Zuid-Afrikaanse Lebata River zullen nog minstens 2 seizoenen last hebben van de bouw van de Tzaneen Dam

Vertraging dam en minder zomerregen creëert onzekerheid voor fruittelers uit Limpopo

Het is kouder in Limpopo dan het al een tijd geweest is na de regen van afgelopen weekeind. Het water in de Tzaneen Dam staat echter lager dan vorige week. 

De Tzaneen Dam is belangrijk voor fruittelers. Vorige zomer waren citrustelers al bezorgd en dat is dit jaar niet veel beter. In november maakte de gemeente Tzaneen een beperking van watergebruik bekend en werden telers op de helft van hun verbruik gezet. 

Tzaneen Dam (Foto: Department of Water & Sanitation)

Bouw stil gelegd na sloop uitwatering
Naast weinig zomerregen sleept het oprichten van de damwand al enkele jaren voort en is de capaciteit van de dam gedaald tot 65%.

Een teler: "We verwachten al een poosje ellende. Door de waterstand in de dam is er voor telers te weinig waterreserve om hen de winter door te brengen. We staan op scherp."

De bouw lijkt nog zo'n 18-20 maanden te zullen duren. Hierdoor verliezen telers stroomafwaarts 35% van hun waterbuffer die helpt de winter en het begin van de lente door te komen, wanneer de temperaturen de 40°C  bereiken. Hier komt de waterbeperking van 50% nog bovenop. En dat voor de komende twee seizoenen.

Het Department of Water Affairs zou de werkzaamheden aan de dam deze maand hervatten, maar dat is nog niet gebeurd. 

Citrusboomgaard in Letsitele

Letaba Water Users’ Association geprezen om z'n proactieve maatregelen
Citrustelers in Letsitele krijgen water uit de Tzaneen Dam via de Great Lebata rivier en kanaalsystemen die door de Letaba Water Users' Association gemanaged worden. Hun watermanagement is een voorbeeld voor andere gebieden in Zuid-Afrika.

In gebieden in Tzaneen en de Magoebaskloof worden avocado, mango, banaan en macadamianoten geteeld. Het klimaat is er vochtig met een jaarlijkse neerslag van 900 tot 1.200 mm per jaar. Afgelopen jaar viel er tijdens de eerste helft van de zomer slechts 200-300 mm.

Een lokale avocadoteler is ervan overtuigd dat de regen de 600-900 mm zal halen. Dat zal problemen geven voor telers in Letsitele dat stroomafwaarts ligt. 

Avocadoplantage in Tzaneen

Hogere lentetemperaturen leggen druk op waterbronnen
Terwijl algemeen erkend wordt dat Zuid-Afrika momenteel de droge effecten van El Niño doormaakt, wat een klimaatpatroon van fluctuaties tussen nat en droog voor de lange termijn betekent, beweren telers dat één ding veranderd is en dat zijn de maximum lentetemperaturen.

De avocadoteler: "De laatste paar jaren halen we gemakkelijk de 40°C in de vroege lente voordat het begint te regenen. Dat heeft een enorme impact op de bloesem en het waterverbruik. Verdamping is tijdens deze periodes enorm, wat een hoge druk op de watervoorraad legt."

Bananenplantage in Tzaneen


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven