Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wortelforum 2019: een bezoek aan Hof Holste in Martfeld

Ter afsluiting van het wortelforum van dit jaar openden Henning en Anja Holste de deuren van hun boerderijwinkel in Martfeld. De deelnemers waren onder de indruk van het ruime aanbod aan verse groenten en verwerkte producten. De directe verkoop van aardappelen, aardbeien en asperges begon in de jaren '80 aanvankelijk vanuit de garage. „We zijn in stappen, maar wel continue gegroeid“, zei Henning Holste.

De kleine verkoopruimte ontwikkelde zich tot er in 2012 een echte boerderijwinkel ontstond, waarin naast de eigen producten ook regionale producten uit de omgeving verkocht worden. Toen het assortiment groeide en de zelfgemaakte cakes en taarten steeds populairder werden, besloot de familie Holste om een klein erfcafé in te richten. Aangemoedigd door het succes werd er inmiddels zelfs een patissier aangenomen. In 2017 werd de boerderijwinkel met veel engagement verbouwd. Op zelfgemaakte schappen en tafels werden niet alleen de eigen producten, maar ook marmelades, likeuren en soepen gepresenteerd.

Foto: Tim Jacobsen

Extreem weer op de wortelakkers
De deelnemers van het wortelforum mochten ook een kijkje nemen op de akker. Henning Holste doet veel anders dan andere telers. Zijn wortelen, die op 15 hectare groeien, teelt hij op speciale dammen. De dammen liggen op een afstand van 166 cm van elkaar. „Zo past een dam precies tussen de wielen van een tractor“, vertelt Henning. De wortelen worden in een dubbele rij gezaaid. Tussen de rijen wordt een druppelslang gelegd. „Bij onze lichte grond gaat het niet zonder irrigatie“, aldus Henning.

En al helemaal niet in een extreem droog jaar zoals 2018. De druppelslangen gaan echter maar een jaar mee. „Dat ligt eraan dat er dan teveel water doorheen is gegaan“, vertelde Henning. „Ons water is ijzerhoudend, dit tast de slangen met de tijd aan. Dat de slangen niet lang bruikbaar zijn, had afgelopen jaar ook nog een andere reden, verklapt Henning: „De kraaien hebben gaten in de slangen gepikt om zo te kunnen douchen!“ Het nadeel van druppelirrigatie is dat het niet mogelijk is om slechts een beetje water af te geven om de wortelzaden te laten ontkiemen.

Foto: Tim Jacobsen

Dammen ter optimalisatie van de teelt
Henning heeft het damsysteem overgenomen uit de aspergeteelt, waar hij zich vroeger in grotere omvang mee bezig hield. Tegenwoordig teelt hij nog maar op één hectare asperges. Zelfs de aardappelen teelt Henning op dammen. De grond warmt op de dammen sneller op, zodat de eerste aardappelen reeds eind april geoogst kunnen worden. Deze voorsprong was zelfs de Duitse krant 'Bild' een groot artikel waard. Henning laat de voorgekiemde knollen allemaal met de hand poten, zelfs de late rassen. Dat duurt niet langer dan met een machine, heeft hij vastgesteld: „Ik ben met een tractor achter de arbeidskrachten aangereden. Zij waren met 1,2 km per uur op de akker bezig. Twee arbeidskrachten kunnen op één dag een hectare aardappelen poten. „Dat is nog niet eens duurder dan het poten met een machine“, aldus Henning.

Bij de oogst van de wortelen zet Henning daarentegen wel in op techniek. Twee jaar geleden heeft hij van een Belgische producent een speciale wortelrooier gekocht, die naar zijn eigen ideeën geconstrueerd werd. Opvallend is het grote werkplatform achter het rooigedeelte. Zodra de wortelen gerooid zijn, worden ze gewassen. Daarvoor bevindt er zich een 1500 liter watervoorraad in het voorste gedeelte van de machine. Aansluitend worden de wortelen gebundeld en in kistjes verpakt, die meteen in de rolwagens geladen worden – vandaar het grote platform. Wanneer de rolwagens gevuld zijn, gaat de rooier met de verkoopklare producten richting het erf.

Foto: Tim Jacobsen

Arbeidseconomische voordelen
Deze procedure heeft volgens Henning grote arbeidseconomische voordelen, aangezien hij zo op arbeidskrachten kan besparen. „Het liefste zou ik willen dat ook de tractor zelfstandig kon rijden en alleen aan het einde gedraaid zou hoeven worden.“

Auteur: Thomas Gaul

Verdere informatie:
Hof Holste
Ortende 5
27327 Martfeld
Deutschland
+49 4255 / 358
+49 4255 / 920 55
hof-holste@t-online.de 
www.hof-holste.eu  

Publicatiedatum: