Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fotoreportage wortelforum 2019

„Convenience kan ook in Duitsland tot productsegmentering leiden"

Ook de zevende editie van het wortelforum, die dit jaar in Verden (Niedersachsen) plaatsvond, werd weer druk bezocht door telers en deskundigen. De organisatoren AMI en Rheinischer Landwirtschafts-Verlag konden niet alleen deelnemers uit Duitse wortelteeltgebieden verwelkomen, maar ook uit Nederland en Zwitserland.

Gelijk aan het begin van de bijeenkomst gaf Inga Jessen van 'Nunhems Vegetable Seeds BASF' in een vermakelijke quiz een overzicht van de wereldwijde wortelteelt en de verschillende consumptiegewoonten. Wortelen horen tot de weinige groentensoorten die over de hele wereld geteeld, verhandeld en geconsumeerd worden. Wat betreft de wortelteelt in Europa staat Duitsland met een oogst van circa 60 ton per hectare op de zevende plaats. De gemiddelde wortelopbrengst in Europa ligt echter op slechts 35 ton per hectare.Bij de quiz werd duidelijk dat de wortel geen uniform product meer is, dat tegen een zo mogelijk lage prijs wordt afgezet. In andere landen houdt men zich juist veelmeer bezig met de ontwikkeling van snack- en convenience-producten uit wortel, die de trend van individuele consumptiegewoontes volgen. Dit zou ook in Duitsland tot productsegmentering binnen de eigenlijk eerder conservatieve wortelmarkt kunnen leiden, aldus Inga Jessen: „Op dit gebied is er nog veel mogelijk.“ De snelle groei laat zich met cijfers verduidelijken: zo bevat bijna 22 procent van alle nieuw ingevoerde producten in de voedingsmiddelensector wortelen.

Het weer als bepalende factor
Hans-Christoph Behr van de AMI schetste in zijn voordracht een „wortelmarkt in beweging“. De bepalende factor tijdens het afgelopen seizoen was het weer. Wortelen die in bewaring lagen uit het natte jaar 2017 hadden slechts een beperkte houdbaarheid en het kwam tot schade bij deze voorraden. De voorraden waren daarom vroeg opgemaakt. Tegelijkertijd kwam het aanbod aan vroege wortelen uit Spanje relatief laat op de markt. Het seizoen 2018/19 startte daarom met een hoog prijsniveau. De oogst van 2018 viel vanwege de droogte klein uit, zodat de huidige marktsituatie gekenmerkt wordt door een beperkt aanbod op de markt en vaste prijzen.

Auteur: Thomas Gaul
Foto's: Tim Jacobsen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven