Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Extreem weer leidt tot voortijdige veroudering van bio-aardappelen

Bio-aardappelen – tastbare klimaatverandering

Ook al passen de huidige temperaturen bij een normale winter, het extreme weer van het afgelopen jaar heeft nog steeds uitwerkingen.  Nooit eerder was de klimaatverandering zo tastbaar.

Permanente stress
Aardappelen reageren vanaf 25 graden Celsius met stress. Bij hogere temperaturen stopt de plant zelfs helemaal met groeien. Volgens de Duitse weerdienst hadden we in 2018 tijdens de vegetatieperiode van de aardappel op 55 dagen een dagtemperatuur van boven de 27 graden Celsius en op 30 dagen zelfs een dagtemperatuur van boven de 30 graden Celsius. Dat betekende voor de aardappelen permanente stress. Om deze factoren te verzachten en de oogst te stabiliseren, moest er bovengemiddeld veel geïrrigeerd worden. Desondanks was de celdruk/ het watergehalte van de knollen al tijdens de oogst lager door de hoge temperaturen en de knollen voelden zachter aan dan gebruikelijk. Aardappelen bestaan voor bijna 80 procent uit water. Onder normale omstandigheden treed het proces van veroudering pas in de loop van de bewaringsperiode op.

In deze periode verliest de knol door verdamping of de ventilatie een deel van haar water en wordt langzaam zachter. Dit heel gewone proces verloopt bij de juiste bewaringsmethode en in moderne koelbewaarloodsen zeer langzaam. Veel rassen ontwikkelen dan pas hun smaakpotentieel, ook als ze niet meer helemaal zo stevig zijn als tijdens de oogst. Door de aanhoudende hitteperiode in het afgelopen jaar zijn deze processen veel vroeger en ook sneller van start gegaan. Dat verandert echter niks aan de smaak of de voedingswaarde van de bio-aardappelen, die belangrijke inhoudsstoffen blijven behouden. Daarmee is een iets zachtere aardappel dan in andere jaren even goed.

Vroegtijdige veroudering
„Tot nu toe zijn de bio-aardappelen in bewaring verbazingwekkend stabiel gebleven. Slecht in enkele gevallen waren er problemen met vroegtijdige veroudering en beginnende ontkieming. Afgekeurde of bedorven partijen konden we gelukkig nog niet registreren,“ zegt Monika Tietke van de biologische aardappeltelersvereniging op basis van de uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek van de vereniging. Ze voegt eraan toe: „Eigenlijk krijgen de consumenten zelfs meer waar voor hun geld. Er wordt betaald naar gewicht, dus men krijgt per kilogram ook meer voedingsstoffen aangezien immers alleen het wateraandeel minder is geworden.“

In z'n totaliteit zijn de uitwerkingen van het extreme weer van het afgelopen jaar niet eenvoudig „weg te wuiven“. De verminderde stevigheid van de knol is slechts een verschijningsbeeld die de klimaatverandering concreet tastbaar maakt! Ook veranderingen in de optiek komen vaker voor. Op veel bio-aardappelen ziet men bijvoorbeeld kleine donkere puntjes - eveneens een stressreactie op de droogte in het afgelopen jaar (zie foto). Daarnaast treden ook zilverschurft en Rhizoctonia vaker op. Alle genoemde factoren beïnvloeden de kwaliteit van de binnenste waarden van de aardappel echter niet. Dit te communiceren zal de uitdaging van de rest van het seizoen zijn.

Verdere informatie:
Bio Kartoffel Erzeuger e.V
GF: Monika Tietke
Gross Breese 3
29494 Trebel
Tel 05848-981076
Fax 05848 1269
m.tietke@bke-verein.de 
www.bke-verein.de 

Publicatiedatum: