Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Javier Bernabéu:

"Broccolischaarste en hoge prijzen tot de zomer"

Afgelopen weekend vond in het Spaanse Extremadura de Agroexpo beurs plaats, een internationaal evenement waar experts uit de agrarische sector bijeenkwamen. Een van hen was Javier Barnabéu, secretaris van de associatie +Brócoli, die een presentatie gaf over het heden en de toekomst van broccoli in Spanje. 

Volgens Bernabéu is het huidige broccoliseizoen uitzonderlijk doordat er te veel geplant was voor de oogst in de herfst en te weinig voor de winter. Dit heeft, in combinatie met de hevige regenval die in november een aantal percelen aantastte, een zekere schaarste tot gevolg, die tot uitdrukking komt in behoorlijk hoge prijzen.

"Mogelijk houdt deze situatie aan tot aan de zomer aangezien er momenteel minder geplant wordt dan gebruikelijk is voor deze tijd", voorspelde Bernabéu. De expert had echter ook goed nieuws over de groente: het broccoli-areaal in Extremadura is van de 1.500 hectare van tien jaar geleden uitgegroeid tot de huidige 5.000 hectare.

Met betrekking tot de nationale teelt legde Javier Bernabéu uit dat er in oktober, november en december veel broccoli was, hetgeen gunstig was voor de Kerst. "De export begon op het gebruikelijke moment en verloopt regelmatig en de vraag is normaal. Aan alle contracten wordt voldaan, hoewel slechts de ondergrenzen worden bereikt voor wat betreft de hoeveelheden, zodat er niets overblijft".

Bernabéu stelt dat de consumptie in Spanje in een goed tempo blijft groeien ondanks het tekort. Tijdens zijn presentatie onderbouwde hij deze stelling met het volgende cijfer: gemiddeld consumeert elke Spanjaard "anderhalve kilo broccoli" per jaar. 

Dit is een positief gegeven, maar wat is het belang van broccoli voor het geheel van Spanjes landbouweconomie? "Het is duidelijk dat broccoli een sociaal gewas is: er is veel arbeidskracht voor nodig, zodat het een belangrijke bijdrage levert aan de sociale economie. Bovendien liggen de prijzen die voor de export verkregen worden volgens officiële gegevens rond de 1 euro per kilo (met inbegrip van alle kosten), hetgeen resulteert in een goede balans voor de nationale economie", aldus Bernabéu.

Ook vermeldenswaard zijn de vooruitzichten voor broccoli op de korte termijn. De aanzienlijke groei van de teelt in Extremadura en Ribera del Ebro gedurende de herfst heeft grote hoeveelheden voor de verwerkende industrie opgeleverd. Diepgevroren broccoli wint terrein en groeit sneller dan verse broccoli. "Op het moment moet de verwerkende industrie wel verzadigd zijn met diepgevroren broccoli, maar ze zullen, met uitzondering van hun eigen gewassen, geen nieuw product krijgen tot aan de volgende herfst. Dit zal mogelijk leiden tot tekorten komende zomer".

 

Publicatiedatum: