Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Peruaanse regering start mangoverwerkingsbedrijven op in Piura

Het Peruaanse ministerie van Landbouw en Irrigatie (Minagri) gaat vier mangoverwerkingsbedrijven oprichten in de San Lorenzo vallei in de regio Piura. Het doel hiervan is om het concurrentievermogen van de mango te verbeteren en de export van dit fruit naar diverse markten te consolideren.

Dat liet de onderminister van Agrarisch Beleid, William Arteaga, weten tijdens de derde openbare zitting van de Agrarische Commissie van de Republiek, die plaatsvond in San Lorenzo.

Arteaga stelde dat het ministerie werkt aan een programma ter verbetering van de competitiviteit van de mango in Piura. Hij legde uit dat meer dan 200 telers in vier organisaties zullen profiteren van de verwerkingsbedrijven aangezien er op deze manier een belangrijk middel wordt geboden om de mango toegevoegde waarde te geven en direct op de markt af te zetten.

Met de verwerkingsbedrijven beschikken de telers over een ruimte voor het verzamelen, sorteren, wassen en verpakken van mango's voor de afzet, ook voor die in het buitenland. Op deze manier wordt de export van mango, een zeer populaire fruitsoort in het buitenland, versterkt.

De onderminister benoemde dat het project wordt vormgegeven door het programma Agroideas (compensatieprogramma voor concurrentievermogen), dat al een aantal succesvolle ervaringen heeft gehad in Piura met bedrijfsplannen voor biologische bananen en cacao.

"We doen er alles aan om deze vier mangoverwerkingsbedrijven werkelijkheid te maken en het mogelijk te maken dat telers hun product kunnen laten verwerken. Hierbij hebben we echter wel hun steun nodig: dat ze samenwerken, als partners", benadrukte Arteaga bij zijn vertrek.

Hij voegde toe dat een andere telersassociatie heeft verzocht om een vijfde mangobedrijf in Piura. Minagri zal de mogelijke uitvoering en financiering hiervan gaan beoordelen.

Het ministerie benadrukte dat de telers ondersteuning zullen ontvangen op het gebied van techniek en markt- en onderhandelingskwesties, zodat hun capaciteiten voor de mangoteelt versterkt worden. De installatie van deze vier verwerkingsbedrijven fungeert als een pilotproject, dat later in meer gebieden toegepast kan worden.

Aan het einde van de zitting van de Agrarische Commissie luisterde de onderminister naar alle adviezen en voorstellen van de Gebruikersraden vanuit de regio, met als doel om alternatieve oplossingen te vinden voor de problemen van kleine telers. Zo waren er klachten over wanorde in de teelt en een slecht beheer van de Gebruikersraden. In het kader hiervan werd gewasbeheer en een betere controle bij de toewijzing van watervoorraden voorgesteld. 

Arteaga benadrukte dat er prioriteit gegeven moet worden aan de dialoog en het overleg tussen alle actoren in de landbouwsector, samen met de lokale en regionale autoriteiten en de centrale regering.

Bron: andina.pe


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven