Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Minister Schouten, LNV:

"Patenten op klassieke plantenveredeling moeten niet mogelijk zijn"

Een uitspraak van de Technische Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau op 5 december 2018 lijkt de deur open te hebben gezet voor patenten op groenten uit klassieke veredeling. In reactie op Kamervragen reageerde minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat zij "nog steeds van mening is dat het niet mogelijk moet zijn om de producten van klassieke plantenveredeling met een octrooi te monopoliseren."

Schouten geeft aan de schriftelijke beslissing van de Technische Kamer van Beroep af te wachten evenals bespreking binnen het Europese Octrooibureau en experts op dit gebied binnen de Europese Commissie. "Nederland zal daarbij aandringen op duurzame oplossingen."

Deze uitspraak van het Europees Octrooibureau heeft volgens Schouten geen gevolgen voor het kwekersrecht of de veredelingsvrijstelling die Nederland in het kwekersrecht kent. "Wel
leidt de uitspraak er toe – indien deze tot verlening van octrooien voor producten van wezenlijk biologische processen zou leiden - dat belangrijke planteneigenschappen onder een octrooi zouden kunnen vallen hetgeen toegang tot deze eigenschap kan belemmeren."

Voor voortdurende innovatie is de plantenveredeling volgens Schouten juist gebaat bij een onbelemmerde toegang tot genetische
bronnen met belangrijke eigenschappen. "Vandaar de Nederlandse inzet om een duurzame oplossing te vinden zodat het voorgoed onmogelijk wordt om octrooien verleend te krijgen op klassiek veredelde planten en natuurlijke eigenschappen van planten."

Lees hier de hele Kamerbrief.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven