Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Race om de laagste prijs op markt Antwerpse Sint-Jansplein

Tholen - Bij veel handel op het Antwerpse Sint-Jansplein gaat het puur om de laagste prijs. Tientallen marktkramers venten er groenten en fruit, de laatste stop van een lange handelsweg. Waar ze het inkopen? "Ik zoek overal, op internet, bel rond en ga naar de groothandelsmarkten, als het maar weinig kost", vertelt een van de handelaren. Hij heeft een hele stapels mandarijnen en kaki's liggen voor 50 cent per kilo. "Ik moet het snel verkopen want ik heb vanwege de kou veel verlies vandaag."

Race om de laagste prijs: bak kiwi's voor 1 euro; een kilo mandarijnen voor 0,50 cent. 

Het is best druk rondom die kramen waar het draait om prijs en niet zozeer om kwaliteit. In de stapel zoeken vrouwen naar de mandarijnen die er nog het beste uitzien. 

Ook kaki's  en kleine conference kosten 0,50 euro per kilo

Het Sint-Jansplein is één van de grootste pleinen van Antwerpen en ligt in het noorden van de stad. In de loop van de twintigste eeuw onderging het plein enkele ingrijpende veranderingen en werd steeds kaler. De kenmerkende kiosk in het midden van het plein, waar eerder vaak orkesten speelden, werd gesloopt en de oorspronkelijke bestrating met kasseien werd bedekt met een laag asfalt. In 2000 werd het plein opgewaardeerd met een kunstwerk en werd er een ondergrondse parkeergarage aangelegd.

Prijs voor vruchtgroenten ligt er hoger

Een van de tientallen groenten- en fruitkramen

Kruiden, 3 bosjes voor 1 euro en navi (linksachter)


12 limes voor 1 euro, 4 kilo druiven voor 1,50 euro


Kilo granaatappelen voor 1,60 euro

Er staan een tweetal kramen met kwaliteitsproducten. Hoewel kou en regen de grootste concurrenten van markthandelaren Henk en Nadia zijn, hebben ze wel last van de veranderende mentaliteit op het Sint Jansplein. Vooral vast clientèle bezoekt hun kraam.
In de koude dagen verkopen ze veel wintergroenten als witlof, savooiekool en spruiten. Binnen de afdeling fruit doen appelen, peren en bananen het altijd goed en in de wintermaanden trekt ook het citrus aan, waarbij Bergamot en cedercitroenen echte specialties in hun assortiment zijn. Henk en Nadia staan op 5 markten, waaronder 2 keer per week op het Sint-Jansplein. De andere markten liggen in betere buurten. Qua assortiment houden ze hetzelfde aan, op de betere markten zijn de volumes alleen groter, zeker van wat moderne groente- en fruitsoorten als kaki's en voor de Nederlanders boerenkool. "Belgische klanten vinden die groente te hard, ze geven de voorkeur aan savooiekool", vertelt Nadia.

Meer comfort bij de kraam van Nadia en Henk

Nadia en Henk


Kant-en-klare specialiteiten als rode kool met veel appeltjes en kervelsoep worden gemaakt door de moeder van Henk die zelf 25 jaar op de markt stond en nog graag bezig wil blijven

Drie verschillende soorten witlof


Boerenkool is nog een specialty in België

Appelen en peren doen het altijd goed

Citrus kan niet ontbreken


Bergamot en cedercitroenen

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven