Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Er is geen bewijs dat import uit derde landen citruscrisis veroorzaakt "

De Europese Commissie ontkende afgelopen donderdag dat de import van sinaasappelen en mandarijnen uit Zuid-Afrika de prijzencrisis verklaart waarmee citrustelers te maken hebben. Deze crisis zorgt momenteel voor veel protesten in Valencia. Tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement, op verzoek van de socialistische Europarlementariër Clara Aguilera, stelde het hoofd van het directoraat-generaal Landbouw, Joao Onofre, dat er "geen enkel statistisch gegeven is waaruit zou blijken dat er sprake is van een toename van de import vanuit Zuid-Afrika in een periode die schadelijk zou zijn voor de Europese teelt".

Onofre erkende de "prijsdaling" wel, maar schreef deze tijdens het kruisverhoor door andere Europarlementariërs, zoals Florent Marcellesi (De Groenen) en Lidia Senru (Verenigd Links), toe aan organisatieproblemen in de sector en van telers, aan klimatologische factoren en problemen rondom de vraag. Hij hield echter vol dat de onregelmatige binnenkomst van citrus uit derde landen waarmee de EU handelsovereenkomsten heeft gesloten, zoals ook Egypte en Marokko, geen onderdeel uitmaakt van de combinatie van "ernstige factoren", die de situatie veroorzaakt heeft. "De Commissie heeft er geen enkel bewijs voor dat de crisis veroorzaakt zou zijn door de import vanuit derde landen, zoals in het geval van het handelsakkoord met Zuid-Afrika", aldus Onofre. "De importcijfers laten geen significante toename van de sinaasappelimport zien tijdens de kritieke periode voor de Europese Unie", zei hij.

De verklaring van Onofro was een harde klap voor de vertegenwoordigers van de agrarische organisaties. Deze waren naar Brussel afgereisd op een door de Valenciaanse regering georganiseerde missie onder leiding van de socialistische Ximo Puig, voor het bijwonen van de hoorzitting en voor een ontmoeting met het internationale handel. Telers geven aan dat ze grote verliezen hebben geleden aan het begin van het seizoen en ze wijten deze deels aan de overlap tussen de late rassen die vanuit Zuid-Afrika geïmporteerd werden en de vroege rassen op het Spaanse platteland, vooral in Valencia en Andalusië. Daarom deden de telers een beroep op Brussel om de vrijwaringsclausule van de handelsovereenkomst met het Afrikaanse land toe te passen. Dit lijkt nu niet mogelijk, aangezien, zoals Joao Onofre aangaf, de Commissie geen gegevens hanteert die bevestigen dat de import de duurzaamheid van de Spaanse sector op de EU-markt verstoort.

Voor de agrarische organisaties zijn de bestaande gegevens echter wel zorgwekkend. De Valenciaanse Associatie van Telers (AVA) verspreidde afgelopen donderdag gegevens van het Ministerie van Economie. Deze ondersteunen hun standpunt met betrekking tot de grote toename van de citrusverzendingen vanuit Zuid-Afrika en andere landen naar de Europese markt in de afgelopen vijf jaar. "Volgens AVA-Asaja is Zuid-Afrika niet de enige bron van verstoring voor de Spaanse citrus, aangezien andere derde landen, zoals Egypte en Marokko, op even oneerlijke wijze concurreren". Asaja haalde aan dat de cumulatieve groei van de Egyptische citrusexport tussen 2014 en 2018 volgens officiële gegevens 78,9% bedraagt. Voor Turkije is dat 18,2% en voor Zuid-Afrika 40,4%, volgens deze zelfde gegevens.

 

Bron: elconfidencial.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven