Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Manifest van Zuid-Europese AGF-grossiers in Brussel gepresenteerd

Op 23 januari werd in het Europees Parlement in Brussel het Manifest van Europese Groothandelaren van groenten en fruit gepresenteerd. Het werd ondertekend door het Italiaanse Fedagromercati en door de Spaanse (COEMFE) en Franse (UNCGFL) handelsverenigingen met de steun van de delegatie van Confcommercio aan de EU en de deelname van de Progressive Alliance-groep van socialisten en democraten (S & D) en de Europese Volkspartij (EVP).

De vergadering werd geopend door Salvatore Cicu, lid van de Internationale Handelscommissie van het Europees Parlement, die het initiatief prijst voor de sterke samenwerking tussen de staten die bij dit project betrokken zijn. Hij vindt het belangrijk om de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen van Europese groenten en fruit te bevorderen. Dergelijke initiatieven vertegenwoordigen een goede praktijk, omdat de EU-landen gemeenschappelijke problemen en kansen delen die moeten worden aangepakt, samen met de steun van de Europese instellingen.

Paolo De Castro, vicevoorzitter van de AGRI-commissie van het Europees Parlement, herhaalde meermaals het belang van de groothandelaren, ook als een alternatief voor massale detailhandel, met name voor gevoelige kwesties zoals de EU-richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken.

Het discussiepanel stond onder leiding van Lorenzo Robustell. Fedagromercati-president Valentino Di Pisa verklaarde dat dit een geweldige kans was voor de Federatie en de hele groothandelssector, die vaak een ondergeschikte rol speelt binnen het Europese voedingssysteem.

Met dit document wil Fedagromercati, samen met 26 verenigingen die 85% van de ondernemers vertegenwoordigen van de belangrijkste Italiaanse groothandelsmarkten en 600 geassocieerde bedrijven, de rol van de sector binnen de Europese AGF-sector nieuw leven inblazen en promoten op zowel binnenlands als Europees niveau door de infrastructuur en logistieke platforms te renoveren en de samenwerking tussen alle betrokken actoren te bevorderen.

Een sector als die van groothandelsmarkten, die in Italië 13 miljard euro omzet met 4500 werknemers vertegenwoordigt, is van fundamenteel belang voor de lidstaten, maar ook voor de Europese Unie. Waar het aan ontbreekt, is de juiste politieke erkenning.

Na het betoog van Di Pisa was het de beurt aan de voorzitter van de Spaanse organisatie COEMFE, Andrés Suarez, die het belang van de sector ook in Spanje onder de aandacht van het publiek bracht. Daarna nam de voorzitter van de Franse Unie UNCGFL, Christian Berthe, het woord, die de deskundigheid van de groothandelaren benadrukte, die niet alleen scheppers zijn van waarde en promotors van Italiaanse, Spaanse en Franse producten in de wereld, maar ook van belang zijn voor kwaliteit en naleving van Europese normen.

De bijeenkomst werd afgesloten met toespraken van onder andere Europees Parlements-lid Angélique Delahaye, die sprak over het fundamentele belang van de wereld van de groothandel voor de Europese agro-voedingsindustrie en het enorme potentieel van de sector. Een andere spreken was Raimondo Serra, plaatsvervangend hoofd van de eenheid G.2 ‘Wijn, sterke drank en groenten en fruit’ van DG AGRI. Hij sprak over het belang van een toeleveringsketen met een efficiënte en coherente overdracht van waarde. Hij zette uiteen hoe de markten erbij moeten worden betrokken met behulp van de instrumenten die door de Europese regelgeving zijn opgezet.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven