Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Droogte Zuid-Afrika: Situatie in plattelandsgebieden ernstig

Voedselzekerheid is een moeizaam bereikt voorrecht dat weleens verloren zou kunnen gaan als gevolg van de aanhoudende droogte. Agri SA roept alle belanghebbende partijen op om telers in de door droogte getroffen gebieden te steunen. Als er geen actie ondernomen wordt, dan zullen de voedselprijzen stijgen en zullen ondervoeding en voedselongelijkheid toenemen. Brancheorganisaties maken zich ernstig zorgen over de impact op de prijzen van producten en hoe deze zich zullen vertalen naar telers en consumenten. 

In december 2018 hield Agri SA een enquête onder haar leden om de gevolgen van de droogte op de agrarische sector en werkgelegenheid in kaart te brengen. 

"De economische impact is groot maar we moeten ook de gevolgen voor de mensen niet uit het oog verliezen. Zij zullen bijvoorbeeld hun baan verliezen in een tijdperk dat we de voedselzekerheid juist zouden moeten verbeteren en meer banen zouden moeten creëren," legt Christo van der Rheede van Agri SA uit. "Ruim de helft van de telers lijdt aan depressies of leeft in angst vanwege de problemen die de droogte veroorzaakt."

De opvallendste uitslagen van de enquête:

  • 31.000 banen en €420 miljoen verloren sinds januari
  • 70% van de respondenten kampt met financiële problemen
  • Ruim 50% gaf aan te bezuinigen op personeel 
  • Verwoestende impact op gewassen als gevolg van langdurige droogte
  • Verhoogd risico op natuurbranden als gevolg van de droge omstandigheden

De tekorten aan voedsel en water vormen een groot risico voor de maatschappelijke en politieke stabiliteit van het land. Een gezamenlijke inspanning is noodzakelijk om een nationale crisis te voorkomen. 

De komende twee weken zal er spoedberaad plaatsvinden over de manieren waarop telers in de door droogte geteisterde regio's het best kunnen worden geholpen. Agri SA is al in gesprek met diverse belangrijke partijen, waaronder de overheid, financiële instellingen en agrarische ondernemingen. 

"De droogte is een ramp van grote omvang. Zuid-Afrikanen, die dankzij onze telers tegen redelijke prijzen eten en drinken kunnen kopen, moeten wakker geschud worden en zich bewust worden van het feit dat de voedselzekerheid en betaalbaarheid van voedsel op het spel staan," aldus Omri van Zyl, directeur van Agri SA. "Sinds eind 2015 heeft het Drought Disaster Fund van Agri SA al meer dan €1 miljoen aan noodhulp aan haar leden uitgekeerd."

Agri SA is dankbaar voor de steun van publieke en overige organisaties die zich inzetten voor telers. Het publiek kan er op vertrouwen dat donaties op de goede plaats terecht komen en traceerbaar zijn. 

Lees het rapport hier: Agri SA Drought Report

Voor meer informatie:
Christo van der Rheede
Agri SA 
Phone:  083 380 3492
E-mail: christo@agrisa.co.za

Nicol Jansen
Agri Northern Cape President
Phone: 082 948 2629
E-mail: nicoljansen@telkomsa.net


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven