Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Veel Franse aardappelen naar Belgische fritesindustrie

De aardappeloogst op het Europese vasteland is weleens beter geweest. Europa produceerde 18% minder aardappelen na een ongebruikelijk hete en droge zomer. Telers kunnen verwerkers waar zij contracten mee hebben noch de kwaliteit noch de gewenste hoeveelheden leveren. Wanhopig proberen deze op de vrije markt in te kopen tegen uitzonderlijk hoge prijzen, die tot wel vijf maal hoger zijn dan vorig jaar (€250 tot €300 per ton). 

Frankrijk (-9%) heeft minder problemen ondervonden dan haar buurlanden. Het land blijft de grootste aardappelexporteur in Europa en exporteert haar aardappelen met name naar landen in Noord-Europa. Zo ook aan België, 's werelds grootste leverancier van diepgevroren frites. In België was de aardappeloogst 30% lager. "De problemen met de beschikbaarheid zullen nog duren totdat de eerste aardappelen begin juni weer op de markt komen. Telers zullen om een verhoging van de contractprijs vragen," vertelt de manager van Altho, een fritesproducent in het westen van Frankrijk. 

Het is onduidelijk of retailers de prijsverhogingen waar de merken om verzocht hebben door zullen voeren. Grote spelers zoals McCain vragen om verhogingen die in de twee cijfers lopen. Tot nu toe is het formaat van de frites het enige wat consumenten van de slechte oogst merken. McDonald's en Burger King hebben al aangekondigd dat de frites in 2019 kleiner zijn. 

Bron:  http://www.rfi.fr 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven