Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fiwap/PCA marktbericht: Europese aardappelmarkt week 4

België: Aanbod aardappelen nog altijd zeer beperkt

België

Industrierassen:

Na de recente prijsstijging is het rustiger op de markt geworden en zijn er minder afnemers die actief inkopen (temporisatie). Ook is de vraag minder urgent. De aanvoer blijft echter (zeer) beperkt en er vonden deze week minder transacties plaats. 

Fontane: 30,00 tot 32,50 €/q; aanhoudende goede vraag, met prijzen veelal rond de 30,00 €/q;

Bintje: aanhoudende goede vraag:

“Friteskwaliteit”: max 15% onderwatergewicht op 1060 g/l en PSE min 335 g/5 kg: 27,50 tot 31,00 €/q, afhankelijk van de kwaliteit (PSE, koken, ...), maten en afnemers. De hoogste prijzen worden betaald voor de beste partijen van hoge kwaliteit, voornamelijk bestemd voor verse frites. 

Europese fysieke markten

Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Bintje: Nederlands, klasse A, maart 2019, per 5 ton, in zakken, zonder btw: sterke markt en prijs stijgen (houd de prijs goed in de gaten): 

Maat 28 - 35 mm: 110 - 120,00 €/q

Maat 35 – 45 mm: 84,00 - 90,00 €/q

 

Termijnmarkt: EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:

Nederland
De markt gaat een nieuwe fase in. De recente prijsstijgingen worden veroorzaakt door het feit dat de Europese oogst ontoereikend was om in de behoefte van de verwerkende industrie te kunnen voorzien. Dit is met name in België het geval. In Nederland zijn de fabrieken minder actief op de vrije markt dan hun concurrenten in België. Vorige week stabiliseerden de prijzen zich en het blijft dan ook onduidelijk wanneer de volgende aankoopfase zich aan zal dienen. De export naar Afrika (de Senegalese importquota zijn bereikt) en landen in Oost-Europa worden voornamelijk door Frankrijk beleverd. 

Quotation PotatoNL: ook beschikbaar op www.potatonl.com 

Frankrijk
Industrie: Zeer sterke markt voor alle rassen (inclusief Bintje), weinig aanbod op de vrije markt. De aankoopprijs van rassen voor tweeërlei gebruik (Melody, Manitou, ...) blijft op 27,50 €/q liggen. De vraag is sterk en de handel verloopt zeer vlot. Op bepaalde verkooppunten liggen de prijzen soms zelfs boven de 30,00 €/q. Volop activiteit wat betreft de export van fritesaardappelen naar Spanje maar ook voor de export van rode rassen naar Portugal. Naar landen in het oosten  wordt ook geëxporteerd maar de hoeveelheden zijn niet overdadig en liggen rond het gebruikelijke niveau. 

In de periode van augustus tot november bedroeg de Franse export 478.588 ton. Dit is 10% meer dan vorig seizoen (bron: Franse Douane via UNPT). 

Ongewassen industrieaardappelen, los, zonder btw, Noord-Seine, E/q min - max (RNM): 

 

Duitsland
Op de versmarkt (Rijnland) stonden de prijzen voor vastkokend op 18 januari onveranderd op 37,00 €/q voor product uit bewaring, en op 35,00€/q voor kruimige rassen, eveneens uit bewaring. De prijzen voor vastkokende aardappelen direct van de teler (Rijnland) varieerden van 11,00 tot 12,00 €/q voor een zak van 25 kilo (onveranderd).

Industrieaardappelen (frites): prijzen zijn stabiel maar goed! Die voor Agria liggen tussen de 30,00 en 31,00 €/q, Fontane tussen de 29,00 en 30,00 €/q en Innovator tussen de 31,00 en 32,00 €/q.

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijs (alle markten) week 2: 29,37 €/q.

 

Voor meer informatie:

FIWAP

www.fiwap.be  


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven