Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gärtnerei Ullrich uit Hessen ziet ontwikkelingspotentieel voor boerenkool als superfood

„Boerenkool zou in de toekomst het hele jaar door aangeboden kunnen worden"

Boerenkool wordt in de koude tijd van het jaar vooral in Noord-Duitsland in grote hoeveelheden geoogst. Maar ook in de zuidelijkere deelstaten groeit boerenkool bijzonder goed. Gärtnerei Ullrich, gevestigd in Ihringshausen (Hessen), teelt de wintergroente al een jaar met succes. Teler Stefan Ullrich ziet echter ook buiten de wintermaanden ontwikkelingspotentieel voor het product.

De tuindersfamilie Ullrich teelt boerenkool in de Duitse deelstaat Hessen / Foto: Gärtnerei Ullrich

Betere oogst dan verwacht
Ondanks de moeilijke weersituatie aan het begin van de oogst hebben de telers in Hessen geen reden tot klagen. „We hebben tot nu toe meer boerenkool kunnen oogsten dan we aan het begin van het seizoen dachten. Ook vergeleken bij de andere koolsoorten – witte- en rodekool, evenals bloemkool – zijn de oogsten bij boerenkool en spruiten tevredenstellend.“

Momenteel ligt de telersprijs voor boerenkool rond de 0,70 euro per kilo: de prijzen veranderen gedurende het seizoen echter weinig. De afzonderlijke kroppen worden ook in gesneden vorm aangeboden. „Gesneden boerenkoolbladeren verkopen we rond de 2,20 euro/kg, ook vanwege de handarbeid en het extra werk dat we er als teler aan hebben“, zegt Stefan, die op circa 15 hectare groenten in de volle grond teelt.

Van wintergroente tot product dat het hele jaar door beschikbaar is
De boerenkool uit Hessen wordt deels via directe verkoop op lokale weekmarkten afgezet en deels via een bevriende groothandelaar. „Een belangrijk deel van de boerenkooloogst belandt daardoor in lokale supermarkten. Aangezien boerenkool in Zuid-Duitsland nauwelijks gegeten wordt, vindt men ten zuiden van ons nauwelijks nog telers.“

Boerenkool wordt met de hand geplukt / Foto: Gärtnerei Ullrich 

Bovendien moet men als teler ook moeite doen om een dergelijk product meer als een soort culinaire specialiteit te presenteren. Zelf werkt de geëngageerde teler daarom ook veel met koks samen om receptideeën aan te kunnen bieden. „Ik probeer boerenkool niet als pure wintergroente te presenteren, maar als een product dat ook prima in de zomer gegeten kan worden. In de VS wordt de groente al succesvol en het hele jaar door als superfood aangeboden. De markt ontwikkelt zich al in deze richting.“

Voorjaarsboerenkool
De boerenkool wordt nog circa acht weken geoogst. Daarna is het naar de huidige verwachtingen klaar met de wintergroente uit Hessen. Alhoewel... „Ik probeer de groente direct na de laatste koudegolf weer nieuw te planten, zodat er in het voorjaar c.q. mei-juni weer opnieuw verse boerenkool groeit. We zijn benieuwd of dat zal werken“, zegt Stefan afsluitend.

Verdere informatie: 
Gärtnerei Ullrich
Inh. Stefan Ullrich
Dörnbergstraße 90 
34233 Ihringshausen,
+49 561 9812781
ullrich-gemuesebau@t-online.de 

Publicatiedatum: