Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bezorgdheid onder aardappel- en uientelers vanwege mogelijk verbod op chloorprofam

De Europese aardappelsector is bezorgd vanwege het mogelijke verbod op het gebruik van de kiemremmer chloorprofam (CIPC) vanaf 31 juli dit jaar. Dit middel wordt gebruikt om het ontkiemen van aardappelen tijdens de bewaring te voorkomen.

De kiemremmer is momenteel goedgekeurd voor het seizoen van 2018/19, maar het lijkt erop dat het gebruik ervan in het volgende seizoen wellicht niet toegestaan zal worden aangezien de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) er een negatief advies over uitgebracht heeft.

De stemming over de verlenging van de goedkeuring van het middel, als bestrijdingsmiddel en als kiemremmer, stond gepland voor de bijeenkomst van afgelopen december van het Permanente Comité voor Planten en Dieren, maar ging uiteindelijk niet door. Naar verwachting zal de stemming binnenkort echter wel plaats gaan vinden. 

Volgens Franse telers zal, als de kiemremmer verboden wordt, de bewaringsperiode korter zijn. Een van de oplossingen daarvoor zou zijn om de teelt te spreiden, van het voorjaar tot het najaar. De vrees dat de goedkeuring niet verlengd zal worden, heeft de Britse interprofessionele organisatie AHDB Potatoes ertoe bewogen een steunfonds van 900.000 euro op te richten voor hulp met de bewaring. Dit vanwege de onzekerheid en uitdagingen waarmee de Britse aardappeltelers dit jaar geconfronteerd worden (na een moeilijk seizoen).

De AHDB investeerde al 900.000 euro per jaar in onderzoek naar bewaring en kennisuitwisseling. Ook beschikt de organisatie over een groep experts in bewaring om professionals van advies te kunnen voorzien.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven