Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Verbaas, Brexit-coördinator NVWA:

"Aan de NVWA-kant zijn we tijdig klaar voor een harde Brexit"

Tholen - Peter Verbaas werd in december aangesteld als Brexit-coördinator van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). In deze functie coördineert hij de acties binnen de NVWA, richting departementen, andere toezichthouders en het bedrijfsleven om voorbereid te zijn op de toename van het aantal keuringen en controles. "We bereiden ons voor op het zwartste scenario van een harde Brexit. In het gunstigste geval hebben we dan te veel werk verricht!"

"Gezien de formele en informele signalen vanuit de Britse overheid zouden de maatregelen van de Brexit uiteindelijk mee kunnen vallen. Ik kan me de reacties van bedrijven die zeggen dat het allemaal wel meevalt, dan ook wel voorstellen. Maar wat is de status van die informatie? Ook het niet doorgaan van de Brexit wordt tegenwoordig als optie genoemd, maar kun je daarop gokken? De berichten die nu verspreid worden, kunnen morgen anders zijn. Daarom moeten we nu wel klaar zijn voor het zwartste scenario, in dit geval een no-deal Brexit", concludeert Peter.

Op de vraag of de NVWA daadwerkelijk klaar is voor een harde Brexit, antwoordt Peter: "We zijn er inderdaad op tijd klaar voor. De signalen dat de werving van met name extra Nederlandstalige dierenartsen niet helemaal volgens schema verloopt, leveren geen onoverkomelijk heden op. We hebben destijds uitgerekend hoeveel extra medewerkers we in het geval van een harde Brexit nodig hebben. Echter, die werving verloopt niet altijd even makkelijk, omdat we mensen nodig hebben die als startkwalificatie vaak een langjarige opleiding hebben. Die pluk je niet zomaar van straat. Als we in de werving op de helft van de benodigde extra mensen zitten, betekent niet dat we nog maar voor de helft klaar zijn. We hebben namelijk een veel grotere pool aan mensen. Binnen de instanties werken zo’n 2.500 mensen, waarover het noodzakelijke werk dan tijdelijk op een andere manier verdeeld moet worden."

"Overigens blijven we er alles aan doen om nieuwe mensen aan te nemen. Er melden zich  zelfs mensen uit het Verenigd Koninkrijk aan, waarmee we overigens de problemen aan de overkant niet verkleinen", vertelt Peter. Op de vraag of de instanties in het Verenigd Koninkrijk zich op een zelfde wijze voorbereiden, antwoordt hij: "We krijgen daar geen strak beeld van. Wel krijgen we, zeker aan de plantaardige kant, signalen dat men daar ook in grote getale mensen aan het werven is. Maar hier komt ook de politieke component om de hoek kijken, waarbij zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU niet veel informatie vrijgeven om de onderhandelingen niet te verstoren."

Het advies aan AGF-bedrijven? "Bereid je echt goed voor. Als sector hebben we de Rusland-crisis meegemaakt, dit kan een overtreffende trap zijn als je voor een groot deel van deze markt afhankelijk bent. Nu lig ik niet wakker over de ervaren im- en exporteurs, maar ook zij moeten er niet te lichtvaardig over denken. En de kleine categorie bedrijven waarvoor de im- en export naar derde landen nieuws is, zijn al heel laat als ze zich nu nog niet hebben voorbereid. Met ervaren partijen in diverse sectoren hebben we  scenario’s uitvoerig getoetst en telkens zijn er bedrijfsmatige zaken waar nog aan gewerkt moet worden. Daarom, doe de Brexit-scan, loop door de procedures en stel jezelf en je ketenpartners kritisch de vraag of je er echt klaar voor bent!"

Voor meer informatie:
Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit
https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/brexitimpactscan https://www.nvwa.nl/ondernemers/brexit