Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aardappelsector Niedersachsen vanaf half januari weer in beweging

„Prijsverhoging was noodzakelijk om afzetbereidheid te vergroten"

De aardappelhandelaren in Niedersachsen zijn momenteel vergevorderd met de verkoop van hun producten. Nadat de prijs in de regio Rheinland begin januari met 5,00 euro per 100 kg omhoog ging, nam de afzetbereidheid in de noordelijke teeltgebieden voor korte tijd af. Het was nodig om hier de prijzen gelijk te trekken om de handel van voldoende aardappelen te kunnen blijven voorzien. De huidige voorraden, die in het noorden in bewaring liggen, zouden normaal gesproken tot eind maart/begin april voldoende moeten zijn, bevestigt een woordvoerder van de 'Raiffeisen Warengenossenschaft Ost-Hannover e.G'.

Stijgende prijzen en afzetbereidheid
Telers uit Niedersachsen waren begin januari deels terughoudend met de afgifte van hun aardappelen. Om de afzetbereidheid bij de telers weer te vergroten, moest men iets dieper in de buidel tasten. „Dit heeft tot gevolg gehad dat we de prijs circa tien dagen lang met circa 5 euro per 100 kg konden verhogen. Voorheen hadden we van oktober tot en met half januari bijzonder stabiele prijzen van zo'n 27 euro per 100 kg (overwegend vastkokend) en 29 euro per 100 kg (vastkokend). Momenteel liggen de telersprijzen tussen de 31-34 euro per 100 kg", aldus de woordvoerder.

Fysiologische eigenschappen
Aangezien er in Oost-Duitsland – voornamelijk Sachsen en Brandenburg – momenteel sprake is van een benedengemiddelde aardappelvoorraad, zijn de aardappelen uit Niedersachsen ook daar in de handel momenteel gewild. Aan de andere kant is een snelle afzet ook enigermate noodzakelijk. Want men moet ook vaststellen dat het - vanwege de hoge fysiologische leeftijd van de aardappelen - raadzaam was om de knollen snel te verkopen. „We gaan er momenteel vanuit dat de partijen die in bewaring liggen tot eind maart afgezet zouden moeten zijn, omdat ze waarschijnlijk puur kwalitatief gezien ook niet langer bewaard kunnen worden. Sommige rassen zijn bovendien nog iets kwetsbaarder tijdens de bewaring."

Aansluiting op de nieuwe oogst
In z'n totaliteit gaat men er momenteel vanuit dat de overwegend vastkokende rassen onder de streep de aardappelen zullen zijn waar de meeste vraag naar is. Momenteel is hier nog voldoende aanbod van, vanaf begin tot midden maart zal er bij bepaalde rassen waarschijnlijk een schaarste optreden.
Daarom zullen importen waarschijnlijk eerder op de markt komen om het aanbod aan te vullen dan gebruikelijk. Dit hangt echter ook af van de oogststart in de belangrijke exportlanden Egypte en Israël, die hun eerste ladingen normaal gesproken vanaf begin tot midden april naar West-Europa sturen. „Daarnaast kunnen we ons voorstellen dat we tot dan ook nog de ene of andere partij uit Frankrijk af zullen nemen, voordat de eerste vroege aardappelen uit Duitse teelt weer op de markt komen.“

Lokale verkoop maar ook buiten de regio
De Raiffeisen-Warengenossenschaft (RWG) e.G. regelt de productie en directe belevering van de aardappelbranche in Niedersachsen. Geleverd wordt hoofdzakelijk aan het eigen verpak- en groothandelsbedrijf Groka GmbH, evenals aan groothandelsklanten buiten de regio. Een belangrijk deel van de lokale oogst belandt uiteindelijk ook in de schappen van de grote supermarktketens.

Verdere informatie:
Raiffeisen-Warengenossenschaft e.G.
Osthannover eG
Raiffeisenstr. 8, 31311 Uetze
Tel.: +49 51 73 / 69 2-0
Fax: +49 51 73 / 6 92 220
e-mail: info@rwg-osthannover.de  
Internet: www.rwg-osthannover.de/  

Groka Dollbergen GmbH
Eddesser Landstr. 6
31311 Uetze-Dollbergen 
Tel.: 05177/86-0
info@groka-dollbergen.de 
www.groka-dollbergen.de 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven