Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje: Wilde zwijnen eten sinaasappelen vanwege voedselgebrek

Wilde zwijnen blijven problemen veroorzaken voor telers in de Valenciaanse streek La Safor. Kuddes van deze dieren komen al jarenlang elke nacht vanuit de bergen naar beneden op zoek naar voedsel. Tot op heden waren ze tevreden met wortels en bollen, maar nu eten ze ook sinaasappelen.

"Tot nu toe hebben de wilde zwijnen dit seizoen meer dan 20% van de oogst in La Safor weggevaagd",  zegt Vicent Faro, vertegenwoordiger van de Valenciaanse Associatie van Telers (AVA-Asaja). De verwoesting die de dieren aanrichten op teeltbedrijven in deze streek is niets nieuws, maar het is de eerste keer dat ze hun toevlucht nemen tot citrus: "iets dat tot dit jaar nog niet gebeurd was of in ieder geval niet in zo'n alarmerende mate".

Faro legde uit dat deze wilde dieren het fruit opzoeken vanwege het gebrek aan voedsel: "Ze komen iedere nacht naar beneden. De droogte dwingt hen hun woongebied te verlaten op zoek naar voedsel en water". 

Schade aan faciliteiten

"Dit alles veroorzaakte meermaals schade in de afgelopen jaren. Op zoek naar water slopen ze de druppelirrigatiekanalen en om de wortels van planten te bereiken beschadigen ze de sinaasappelbomen", aldus Faro. Dit scenario herhaalde zich jarenlang elke nacht, hetgeen geleid heeft tot een tekort aan de wortels en de bollen van de wilde planten die de wilde zwijnen normaal eten.

Als gevolg van dit gebrek aan voedsel in de grond, gaan de dieren over op het fruit van de bomen. "Dit seizoen richten ze veel schade aan in La Safor. In gemeentes als Oliva, in de nabijheid van gebergte, is de situatie erg moeilijk".

Paco Climent, een teler in Oliva: "Het is de druppel die de emmer doet overlopen. Naast de verliezen van ieder jaar eten de wilde zwijnen nu de sinaasappelen op. Het is een ramp. Ze maken gaten in de grond op zoek naar wortels en water, ze verwoesten het druppelirrigatiesysteem en aangezien ze geen planten meer kunnen vinden, gaan ze over op het fruit, waarbij ze een deel van de bomen vernielen".

 

Bron: lasprovincias.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven