Mexicaanse mangoteler start seizoen in nieuw pakstation

In Mexico staat het mangoseizoen op het punt te beginnen en telers bereiden zich momenteel voor op de drukke maanden die komen gaan. Een aantal in de Verenigde Staten gevestigde handelaren verwachten een rustige start van het seizoen, nu de vroege teeltgebieden getroffen zijn door hevige regenval. Zij leggen uit dat telers de kwaliteit nauwlettend in het oog moeten houden om ervoor te kunnen zorgen dat het importseizoen van ataulfo-mango's goed begint. 

"Het seizoen start met het ras Ataulfo," vertelt Nissa Pierson van Crespo Organic. "Sommige telers zijn al begonnen met plukken en andere zullen hier de komende weken aan beginnen. We raden telers zoveel mogelijk aan om kritisch naar de kwaliteit te kijken omdat er tijdens de vruchtvorming in december sprake van hevige neerslag was. Er zijn berichten over kwaliteitsproblemen bij vroeg fruit, dus telers zoals wijzelf kiezen er liever voor om wat langer te wachten tot de kwaliteit beter is."


Jorge Crespo

Pierson voegt eraan toe dat de meeste kwaliteitsproblemen alleen esthetisch zijn. Ze legt uit dat de kwaliteitsgerichte focus van het bedrijf een verstandige investering is voor de seizoenen die nog komen gaan. "Sommige problemen die we nu bij vroege ataulfo's zien hebben alleen betrekking op de schil. De regen heeft oneffenheden en vlekken veroorzaakt maar de interne kwaliteit en smaak zijn niet aangetast," legt ze uit. "Biologische ataulfo's vormen een flink deel van ons programma en aangezien mensen automatisch aan Mexico denken als het gaat om ataulfo's willen we ze aan het begin van het seizoen niet afschrikken met tweede keus fruit. De vraag naar het ras ataulfo is doorgaans vanaf het begin al sterk. Het is dus een hele klus om ervoor te zorgen dat de aantallen en kwaliteit met elkaar in evenwicht zijn. We merken dat de vraag van consumenten het hele seizoen groot is en dat ze uitkijken naar de start van het seizoen."

Crespo Organic verwacht eind deze maand een grotere aanvoer en de hoeveelheden zullen gedurende de maand februari nog verder toenemen. "In maart nemen de aantallen van zowel ataulfo en ronde mango's toe en zal ook de kwaliteit beter zijn. De vooruitzichten voor de maten zijn goed omdat het niet te koud is geweest zodat mango's uit zowel Oaxaca als Chiapas normale maten zullen hebben. We rekenen op een goede oogst dankzij nieuw gecertificeerde boomgaarden, eveneens in het zuiden. Toch overheerst het idee dat er dit seizoen minder fruit zal worden geoogst omdat de bomen een rustperiode doormaken."


Foto van het nieuwe pakstation in oorspronkelijke staat

Nieuw pakstation
El Grupo Crespo runt in Rosario al één van de grootste mangopakstations van Mexico. Dit pakstation is gedurende het hele Noord-Mexicaanse mangoseizoen operationeel. Het bedrijf heeft bekendgemaakt nog een mangopakstation te openen in Chiapas, naast ruim 100 hectare aan mangoboomgaarden, die voor het grootste gedeelte biologisch gecertificeerd zijn. Empaque Don Jorge II zal half februari in gebruik genomen worden en de eerste biologische mango's zullen in maart onder het Crespo Organic merk verpakt worden. 

"We leggen nu de laatste hand aan ons nieuwe pakstation en in maart zullen we hier de eerste biologische Crespo ataulfo's en ronde mango's gaan verpakken," vervolgt Pierson. "De faciliteit bevindt zich in Ocozocoautla in Chiapas en deed oorspronkelijk dienst als magazijn. Wij hebben het volledig omgebouwd tot een mangopakstation. Het nieuwe pakstation heeft een oppervlakte van 1.858 vierkante meter en met de laadstations, parking en het omliggende terrein erbij komt de oppervlakte in totaal op 4.645 vierkante meter. We hebben de capaciteit om vier vrachtladingen per dat te verwerken dankzij onze vier nieuwe hydrothermische tanks en geavanceerde apparatuur voor het wassen, sorteren en verpakken."

"In het pakstation zullen mensen uit de lokale gemeenschap aangenomen worden. Ook zal er een aantal managers en deskundigen uit ons bestaande personeelsbestand werkzaam zijn," voegt ze eraan toe. 


Het pakstation van binnen tijdens de verbouwing

Controle over het hele proces is cruciaal
Het bedrijf benadrukt dat het kunnen controleren van het gehele proces en de sterke groei van de biocategorie de voornaamste redenen waren om een nieuw pakstation te openen en het areaal verder uit te breiden. Dankzij de ligging in een zuidelijk teeltgebied kan het bedrijf nu ook al vroeger in het Mexicaanse seizoen mango's leveren. 

"Nu onze programma's blijven uitbreiden en klanten ons vragen om een nog consistentere aanvoer, kwaliteit en maten, was het belangrijk om de teelt en verwerking in de zuidelijke regio te verbeteren," legt Pierson uit. "We hebben al een geweldige samenwerking met een teler en verpakker in Oaxacan, die fantastisch werk levert, maar nu de afzet blijft toenemen, was het voor ons duidelijk dat we hiermee mee moesten groeien. Het kunnen beheren van het gehele proces is belangrijk bij het opzetten van programma's, evenals voor de duurzaamheid en het behoud van klanten. Bovendien is het zo dat hoe meer schakels er in de toeleveringsketen zijn hoe meer euro's er bij de bron weggenomen worden en hoe minder er opnieuw wordt geïnvesteerd in de teelt. Wij zijn niet alleen één van de grootste biologische mangotelers- en verpakkers maar ook de enige met een direct handelsmodel, waarmee we garanderen dat het systeem sterk en duurzaam blijft voor ons, onze klanten en de lokale gemeenschappen in Mexico."

"In het pakstation zullen alleen mango's worden verpakt," legt Pierson tot slot uit. "Er zullen conventionele mango's onder het RCF-merk worden verpakt, evenals biologische Crespo Organic mango's voor RCF-handelaren. In de faciliteit zullen mango's voor El Grupo Crespo verpakt worden maar ook mango's voor andere telers en merken als hier tijd en ruimte voor is. "We zijn enorm dankbaar dat we over een team beschikken dat zeer deskundig is op het gebied van de teelt, distributie, marketing en, heel bijzonder in onze sector, consumentengerichte culinaire informatieverstrekking. Dit is belangrijk en praktisch om aan de aldoor groeiende consumentenvraag naar mango's te kunnen beantwoorden."

 

Voor meer informatie:
Nissa Pierson
Crespo Organic
Ph: +1 (347) 306-3286
nissa@ger-nis.com
www.crespoorganic.com


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven