Onderzoek Rabobank

Dip in avocadoprijzen in de zomer van 2018 niet eenmalig

In de zomer van 2018 had de EU-markt moeite om het enorme aanbod avocado's op te nemen en hiermee werd in feite een nieuw tijdperk voor avocadoprijzen op de Europese markt ingeluid. Hoewel de markt nog steeds kan groeien, zullen dit soort situaties zich vaker voor gaan doen. 

In 2018 ging de avocadoprijs in de EU alle kanten op
De afgelopen jaren was de Europese avocadomarkt gewend geraakt aan stijgende prijzen maar aan deze trend kwam in 2018 een einde. De prijsschommelingen in 2018 waren opmerkelijk. Het jaar ging van start met vrij hoge prijzen, in de zomer gevolgd door een sterke prijsdaling. De kelderende prijs was voornamelijk het gevolg van de enorme toename van de avocadovolumes uit Peru (55%) en Zuid-Afrika. 

De recente prijsdaling is een serieus teken dat er een verandering op de avocadomarkt in de EU op komst is. De aanvoer van avocado's naar de EU zal blijven groeien maar mogelijk wel op een onevenwichtige manier. In bepaalde periodes zal het aanbod dan ook niet overeenkomen met de vraag, zoals afgelopen zomer het geval was. 

De sector kan de gevolgen van deze wanverhouding beperken door middel van intensieve en gecoördineerde productaanbiedingen op momenten dat de aanvoer piekt. Bovendien kunnen de prijsvolatiliteit en het overaanbod beperkt worden door samenwerking binnen de keten. Door prijsafspraken voor de langere termijn te maken, kunnen  spelers de prijsvolatiliteit en onzekerheid beheersbaar houden. Door nauwkeurige ramingen te maken en gegevens uit te wisselen, kunnen zij beter anticiperen op pieken in het aanbod. 

 

Pieken in aanvoer veroorzaakt door Peru en andere landen
De pieken in de aanvoer worden onder meer door Peru veroorzaakt. Peru is één van de snelst groeiende avocado-exporteurs ter wereld en het land breidt haar avocado-areaal nog steeds uit. De export van Peruaanse avocado's zal binnen nu en vijf jaar tijd verdrievoudigen. Ook andere grote exporteurs, waaronder Mexico en Zuid-Afrika, voeren hun productie op, net zoals opkomende producerende landen zoals Kenia, Colombia, Brazilië en Marokko. 

De uitbreiding van deze lucratieve sector wordt aangejaagd door grootschalige teeltbedrijven en investeerders, wat leidt tot een  onregelmatige groei. Het onderzoeksinstituut FruiTop verwacht dat de wereldwijde productie van Hass avocado's de komende vijf jaar gemiddeld met 230.000 ton per jaar zal groeien. Gezien het feit dat de totale productie jaarlijks rond de 6 miljoen ton bedraagt, lijkt dit niet zo veel. Toch zorgen deze 230.000 ton voor een toename van de export met 14% en dit zal de importmarkt toch weer op moeten nemen.  

Bron: rabobank.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven