Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Backstop blijft grootste struikelblok

Premier May presenteert ‘plan B’

Tholen – De onduidelijkheid over de Brexit is nog niet uit de lucht. Gisteren presenteerde premier May haar ‘plan B’ in het Britse parlement. Media verwijten haar dat ‘plan B’ verdacht veel op ‘plan A’ lijkt. Het lijkt vooral om de zogenaamde ‘Backstop’ te gaan. Premier May zoekt naar manieren om de tegenstemmers uit haar eigen partij en de Noord-Ierse DUP aan boord te krijgen. De DUP liet weten dat “tenzij en totdat” de backstop aangepast is, er geen instemming met een Brexit deal zal zijn. Aan de andere kant van de onderhandelingstafel in Europa lieten de EU en Ierland al weten dat de backstop moet blijven bestaan “tenzij en totdat” er een betere oplossing gevonden wordt.

Premier May wil ook in gesprek met oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour), maar die stelt als voorwaarde dat de premier belooft dat er geen harde Brexit komt. Dat is een eis waar de premier niet in mee wil gaan. De datum van de Brexit blijft vast staan op 29 maart. Premier May ziet niets in uitstel van het vertrek uit de EU. Daarnaast is het de vraag of de EU uitstel zal verlenen als er geen zicht is op een doorbraak. Een nieuw referendum lijkt ook van de baan. Naast praktische bezwaren om een referendum op korte termijn te realiseren, wil May de verdeeldheid in het land niet nog groter maken.

De backstop is een vangnet dat voorkomt dat er een harde grens op het Ierse eiland komt. In het Goede Vrijdagakkoord dat een einde maakte aan de jarenlange strijd in Noord-Ierland is vastgelegd dat er nooit een dergelijke harde grens komt op het Ierse eiland. Met het uittreden van de Britten is zo’n harde grens onvermijdelijk tenzij de Britten in de douane-unie blijven. Als de backstop in werking treed (als er na de overgangsperiode geen handelsakkoord is gesloten), blijft vrij verkeer van goederen en personen tussen Ierland en Noord-Ierland mogelijk. Dat betekent dat de Britten zich aan de Europese regelgeving moeten houden, maar daar geen inspraak meer op hebben. De regeling kan op veel kritiek uit het parlement rekenen, onder andere omdat er geen afspraken zijn hoe lang deze backstop kan duren.