Paul Schockman en Niels-Peter Klapwijk (Nature Fresh Farms) over ontwikkelingen op Amerikaanse en Canadese kasgroentenmarkt:

"Steeds meer Amerikaanse foodservice- en retailketens maken de shift van buitenteelt naar kassenteelt"

Tholen - Alweer twee jaar geleden verkaste Paul Schockman samen met Niels-Peter Klapwijk vanuit Nederland naar Canada om aan de slag te gaan bij de kasgroentengigant Nature Fresh Farms. We vroegen de sales office manager naar de belangrijkste ontwikkelingen op de Amerikaanse markt. "Naast het feit dat de vraag naar groenten in het algemeen blijft toenemen is er een hele duidelijk trend te zien. Steeds meer foodservice en retailketens maken de shift van buitenteelt naar kasgroenten, met als meest recente voorbeeld Wendy’s die in 2019 kasgeteelde tomaten zal gebruiken in plaats van buitenteelt. Veelgenoemde reden hiervoor is meer constante aanvoer, mede omdat de kasteelt minder beïnvloed wordt door de steeds extremer wordende weersomstandigheden. Ook worden duurzaamheidsredenen genoemd, zoals slimmer gebruik van land en water", vertelt Paul.


Paul Schockman

Omzet in twee jaar verdubbeld 
"Al met al een positieve ontwikkeling voor ons en we plukken daar niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk de vruchten van. In de afgelopen twee jaar is het ons gelukt om de omzet meer dan te verdubbelen en voor de komende twee jaar zijn we niet van plan om het rustiger aan te doen", vertelt Paul. "Dit blijkt ook wel uit onze plannen aan de teeltkant. Naast onze belichte tomatenteelt in Delta (Ohio, VS) van 45 acres (18 ha) hebben we dit jaar ook 32 acres (13 ha) belichte teelt in Leamington (Ontario, Canada). De eerste tomaten uit deze kas zullen eind juni geplukt worden. Daaropvolgend zullen we in 2020 nog eens 32 acres (13 ha) met belichte tomaten erbij krijgen, wat het totaal op 64 brengt. Dit alles zal worden gesorteerd en verpakt worden in een nieuwe state-of-the-art verpakkingshal van 14,500m2."


Tomatenteelt Ohio

"Niet alleen in Canada, maar ook in Mexico zijn we bezig om onze activiteiten uit te breiden. Naast de samenwerkingen met de partners die we nu hebben, gaan we ook een verregaande samenwerking aan met Bell Pepper Lovers en bouwen we aan 15 acres (6 ha) hightech kasteelt in Lagos de Moreno (Jalisco), waar we de eerste paprika’s in juli / augustus zullen gaan oogsten", vertelt Paul. "Ook zien we dat de vraag naar organics blijft toenemen. Hier spelen we op in door van 15 acres (6 ha) naar 30 acres (12 ha) organic paprika’s te gaan dit komende seizoen. Voor 2020 zullen we dit verder gaan uitbreiden en ook andere producten organic gaan telen."


De nieuwe planten in de kas in Leamington 

Noviteiten
"Ook afgelopen jaar hebben we weer wat mooie noviteiten gevonden in onze Discovery Centre  en dat zijn niet alleen nieuwe items zoals de tomberry, maar vaak ook verbeterde versies van de al bestaande producten die we hebben, zoals de cocktail-, vlees- en trostomaten", vertelt de sales office manager.

Kasgroentenseizoen
Na een drukke periode van vier weken, staan onze kassen weer helemaal volgeplant. We starten de productie met mini-komkommers aan het einde van deze maand, een week later volgen de standaard komkommers. Eind februari zijn we in volle productie met komkommers en mini komkommers, zowel organic als conventioneel. We verwachten de eerste blok/mini paprika’s in de eerste week van maart en de eerste organic blok/mini paprika’s eind maart. De eerste onbelichte tomaten worden rond 15 maart verwacht en vanaf de laatste week maart zijn we in volledige productie met het hele areaal", somt Niels op.


Niels-Peter Klapwijk

"Het areaal kasgroenten is dit seizoen licht gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Met name in mini komkommers zien wij een flinke stijging in areaal. Zoals ik het nu kan zien, is het areaal paprika’s en tomaten gelijk en het areaal komkommers is wat gestegen. Daarnaast vinden er volop uitbreidingen plaats die in de loop van het seizoen in productie gaan komen. Dit zijn voornamelijk projecten die gebouwd worden met groeilicht voor de jaarrond productie van tomaten en komkommers", vervolgt Niels. "Er wordt op dit moment ook volop gebouwd ten behoeve van de cannabisteelt. Dit neemt uitbreidingen weg van de kasgroententeelt."

Voor meer informatie:
Paul Schockman
NatureFresh Farms
T: 519.326.1111;3225
paul@naturefresh.ca
www.naturefresh.ca


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven