Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gemiddelde Zuid-Afrikaanse hardfruitoogst verwacht

De goede regenval in de winter van 2018 kwam voor veel Zuid-Afrikaanse hardfruittelers als een grote opluchting. Hoewel de droogte niet helemaal voorbij is, zijn de omstandigheden voor de sector veel gunstiger dan vorig jaar. Er wordt geen recordoogst verwacht maar de volumes zien er wel beter uit en telers zijn optimistisch nu er voor 2019 een gemiddelde  exportoogst wordt verwacht. De aantallen van bepaalde rassen zullen in 2019 groeien en dit is te danken aan het feit dat jonge boomgaarden nu productief worden. In 2018 compenseerden deze jonge boomgaarden de enorme impact van de droogte al en nu, in 2019, wordt er rekening gehouden met een groei van 5%. De perenexport zal naar verwachting vrijwel gelijk zijn aan die van vorig seizoen. 

Exportraming hardfruit (uitgedrukt in dozen van 12,5 kilo)


De raming voor Golden Delicious, Royal Gala/Gala, Fuji en Topred/Straking zijn iets naar beneden bijgesteld. Dit heeft te maken met de fruitzetting. Desondanks wordt er een volumetoename van respectievelijk 5%, 7%, 6% en 2% verwacht omdat jonge boomgaarden productief worden. De aanplant van peren is de laatste jaren tot stilstand gekomen. Hoewel de export van de rassen Packham's Triumph en Forelle nog altijd groeit, is het areaal de laatste 2 tot 3 seizoenen stabiel gebleven, waarbij telers oude en onrendabele boomgaarden hebben vervangen. 

De hittegolf van oktober 2018 had een nadelig effect op Packham's Triumph bomen die op dat moment in volle bloei stonden. De export zal op het niveau van vorig jaar liggen en zo'n 5,6 miljoen dozen bedragen. De hoeveelheden Williams Bon Chretien zullen naar verwachting 7% kleiner zijn vanwege de vele kleine maten. 

De vooruitzichten voor 2019 zijn over het algemeen goed en er is ook voldoende water beschikbaar voor een goede oogst. De huidige weersomstandigheden zijn bevorderlijk voor de groei en kleuring en mogelijk zal dit leiden tot een groter verhandelbaar volume Cripps Pink/Pink Lady, Cripps Red/Joya Forelle, Vermont Beauty, Rosemarie en Flamingo. De situatie wordt regelmatig gecontroleerd en naarmate het seizoen vordert, zullen de ramingen indien nodig aangepast worden. 

Publicatiedatum: