Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Radijsteler Erik de Jong, Jongfresh:

“Van iets wat je jaarrond doet, word je beter”

Tholen – In de kassen van Jongfresh in Monster groeit er jaarrond radijs. Toch kent de consument de radijs vooral als ‘die groente van het voorjaar’. De handel in radijs is momenteel dan ook rustig en de markt stabiel, nadat er enige tijd een behoorlijk tekort was. De markt is nu meer in balans, laat Erik de Jong weten nadat hij afgelopen vrijdag te zien was bij BinnensteBuiten. Zij namen een kijkje in de kas. “Ik heb erg veel positieve reacties gehad.”

“Helaas is radijs een beetje een vergeten groente”, vertelde teler Erik de Jong in de uitzending BinnensteBuiten. “Radijs wordt tussen de zomer en de winter door veel mensen maar weinig gegeten, waardoor het een beetje uit de routine van de consument raakt. Daar willen wij graag verandering in brengen.”

Jongfresh teelt is verdeeld over verschillende locaties in Monster op in totaal zes hectare radijs. Op elke locatie worden alle vijf soorten (rood, wit, witpunt, ijspegel en sinds 2016 ook paars) geteeld en handmatig geoogst in sorteringen van ‘mini tot maxi’. In 2016 ging de oogstmachine de deur uit om vanaf dat moment alle radijs als ‘hand-picked quality product’ zelf af te zetten. “Door handmatig te oogsten, kunnen we beter sorteren”, legt Erik uit aan een verbaasde kok Alain Caron. Ook hoeft er bij rassenkeuze geen rekening meer te worden gehouden met machinale oogstbaarheid, waardoor een ras met dunner loof ook gewoon geteeld kan worden.

Eveneens verbaasd is hij over de teelt op zandgrond, zónder beton eronder. “We zijn eigenlijk boeren met een dak”, aldus Erik die vertelt dat de radijs in twee dagen met de wortels het grondwater weet te vinden op negentig centimeter diepte.

De radijsteelt werd Erik eigenlijk met de paplepel van jongs af aan ingegoten en door de teelt jaarrond te doen, wordt de teelt steeds specialistischer. “Er is nog steeds veel onbekend over dit product, ook voor mij als teeltkundige”, aldus Erik. “Door kennis te blijven inwinnen, kunnen we een steeds beter product jaarrond telen.”

Een ontwikkeling op dat vlak is teelt onder LED-belichting. In één van de locaties bij Jongfresh wordt daarmee op 1,5 hectare alweer een aantal jaren geëxperimenteerd. “Het doel is om met het juiste spectrum zoveel mogelijk grip te krijgen op de ontwikkeling van het gewas om de smaak te optimaliseren, ook in het najaar en de winter. Ik denk niet dat we ooit klaar zullen zijn met het maken van de perfecte radijs, want tijden veranderen en daarmee ook de smaak van de consument en gerechten. Op die veranderingen wil je continu antwoord kunnen blijven geven.”

Jongfresh zal daarom komend jaar uitbreiden met 1,5 hectare laat Erik na de uitzending weten. Ook komt er de nadruk extra op paarse radijs te liggen en komen er nieuwe varianten aan. “Maar daarover later meer”, sluit Erik af.

Voor meer informatie:
Jongfresh
www.jongfresh.nl
info@jongfresh.nl 

Erik de Jong
+31 (0)654 628 544