Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruim 90 miljard geëxporteerd, 0,2% groei t.o.v. 2017

Groei Nederlandse landbouwexport komt bijna tot stilstand

In 2018 is voor een bedrag van € 90,3 miljard geëxporteerd aan landbouwgoederen. Dat is een lichte groei van 0,2% ten opzichte van 2017 (€ 90,1 miljard). Wel steekt de groei schril af tegen de groei in 2016 en 2017 van respectievelijk 4% en 6%. Ook de importgroei stagneert, met voor 2018 nog maar een groei van 0,5%. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).  

Ondanks de rem in de groei blijft Nederland de op één na grootste landbouwexporteur van de wereld, na de Verenigde Staten. 65,4 miljard is geproduceerd door Nederlandse telers.

Exportgroei stagneert

Import
Naar schatting is er in 2018 61,4 miljard geïmporteerd, een stijging van 0,5% van 2017. Ook hier is de groei fors lager, want in in 2017 werd nog een groei van 8% genoteerd t.o.v. 2016. Het handelsoverschot komt door de hogere groei van de import t.o.v. de export iets lager uit op 28,8 miljard euro, een daling van 0,4% t.o.v. 2017.

Importgroei

Export groenten stabiel, import krimpt
Tomaten, paprika's en komkommers zijn de belangrijkste exportproducten bij de groenten. De waarde van de kas- en vollegrondsgroenten bedroeg 6,6 miljard euro, vergelijkbaar met 2017. De export van tomaten nam af en de komkommerexport juist fors toe. 

Voor tomaten geldt dat sinds januari 2018 de markt in het teken staat van stagnerende vraag en veel aanbod met daardoor lage prijzen.

Meer export en import fruit
De totale exportwaarde van Nederlands fruit bedroeg 6 miljard euro in 2018, een toename van 8% t.o.v. 2017. Druiven, avocado's, bananen, peren en appels zijn de belangrijkste exportproducten. De export naar het Verenigd Koninkrijk nam af met 5%. Naar Duitsland, de grootste Nederlandse exportbestemming, gingen met name verse appels en tafeldruiven. België ontving vanuit Nederland meer verse bananen en appels, terwijl ook Frankrijk meer verse appels uit Nederland zag binnenkomen.

De exportgroei bij de appels was vooral te danken aan de lage appeloogst in 2017 elders in Europa, maar vooral ook de lage Duitse productie.  

Meer export en import sierteeltproducten
In de sierteelt 3% groei tot een exportwaarde van 9,2 miljard euro. De exportwaarde naar Duitsland steeg met 4,5%, terwijl de export naar het Verenigd Koninkrijk met 1% daalde. De toename van de exportwaarde naar Duitsland hing vooral samen met de toegenomen export van overige snijbloemen bestemd voor o.a. boeketten.  

Sinds de Brexit-stemming in 2016 is de koers van het pond drastisch gedaald. Prijsverhogingen op de Britse markt leidden ertoe dat consumenten meer goedkopere bloemen kochten, waardoor de export naar het Verenigd Koninkrijk voor Nederlandse exporteurs moeizamer
werd. Onzeker is hoe de export naar het Verenigd Koninkrijk in de toekomst zal verlopen. Nederlandse exporteurs hebben zorgen over tijdige afwikkeling van grensprocedures en fytosanitaire eisen. De
export naar het Verenigd Koninkrijk is voor 2018 geraamd op 514 miljoen euro. Dit is ruim 2% lager ten opzichte van de export in 2017.

Van de totale geëxporteerde sierteeltproducten was 88% van Nederlandse makelij. Bij de export naar Duitsland was het aandeel goederen van Nederlandse makelij lager (83%).

De import kwam vooral uit Duitsland (16%), Kenia (16%) en België (12%). Van deze landen nam alleen de import vanuit Duitsland toe ten opzichte van 2017. De grotere import uit Duitsland was vooral zichtbaar bij buitenplanten, bloeiende potplanten en bewerkte bloemen. Uit Kenia is de importwaarde van rozen afgenomen.

Buurlanden
De meeste Nederlandse landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland (€ 22,8 miljard) en België (€ 10,2 miljard). Tezamen omvatten deze twee buurlanden 36% van de totale Nederlandse landbouwexport. In de top 10 van exportbestemming geen wijzigingen t.o.v. 2017 en ook de volgorde van de landen wijzigde niet.

De grootste absolute toenames in de Nederlandse landbouwexport in 2018 betreffen Japan (+ € 110 miljoen), Marokko (+ € 93 miljoen), Polen (+ € 86 miljoen), Rusland (+ € 77 miljoen) en China (+ 66 miljoen).

De grootste absolute afnames worden genoteerd bij Duitsland (-310 miljard euro), Frankrijk (-97 miljard euro) en het Verenigd Koninkrijk (-72 miljard euro). 

De exportgroei naar Japan betreft met name varkensvlees en dranken. Voor Polen valt de groei van de fruitexport op, terwijl snijbloemen extra naar Rusland geëxporteerd worden.

Bij de landbouwimport een vergelijkbaar beeld zonder grote wijzigingen.

Minister Carol Schouten roemt de Nederlandse land- en tuinbouwsector op basis van de nieuwe cijfers als 'belangrijke speler als het gaat om het produceren van voedsel voor een groeiende wereldbevolking', terwijl ook LTO reageert in de persoon van Marc Calon. “Met onze export leveren we een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is een voedingsbodem voor innovatie. Nederlandse boeren en tuinders, maar ook de rest van de keten, zoeken dagelijks naar oplossingen rondom het klimaat, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. We lopen voorop, juist omdat we zo’n sterke positie op de wereldmarkt hebben."

Bekijk hier het hele rapport.

Publicatiedatum: