Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Welke kant gaat de Chinese pomelo-export op?

"Pomelo is ons belangrijkste exportproduct voor Europa. Op de Europese en Russische markt neemt de populariteit van deze categorie steeds verder toe en onze export groeit met het jaar. Dit jaar zijn de exportomstandigheden echter wat anders," vertelt Vickie Lin van Bona Industry (Xiamen). "Dankzij het goede weer van dit seizoen is niet alleen de pomelo-oogst groter maar ook de maten van het fruit en dat heeft een nadelig effect op onze export. Normaal gesproken zijn pomelo's van 1 tot 1,5 kilo geschikt voor de export naar de Europese markt. Er passen zo'n 8 tot 12 pomelo's in een verpakking van 11 kilo. Onze export zal nu dus dalen omdat we minder fruit in de juiste maten beschikbaar hebben."

Pomeloboomgaard en een roze pomelo in plastic verpakt

“We exporteren voornamelijk naar Europa en Rusland. De periode van september tot december is het piekseizoen voor onze export en ons seizoen duurt tot februari. Dankzij de snelle ontwikkeling van de binnenlandse e-commercemarkt zetten we ook veel pomelo's af via het internet. Ook hier is vraag naar dezelfde maten als voor de export en dit leidt tot prijsstijgingen en zet de exportmarkt verder onder druk. De beschikbare aantallen voor de export zijn in het begin en midden van het afzetseizoen gedaald maar tegen het einde van het seizoen juist toegenomen. Daarnaast zijn er momenteel veel verschillende rassen op de markt. Er is dus volop keuze. Nu de binnenlandse consumptie van pomelo's daalt, is de concurrentie nog feller. Desondanks hebben we ons doelvolume bereikt," vervolgt Vickie Lin. 


Verse pomelo's


Verse pomelo's worden verladen

“Ondanks deze omstandigheden was de prijs vergelijkbaar met die van voorgaande jaren. In het begin zijn de prijzen doorgaans hoog, halverwege zakken ze licht in om aan het einde van het seizoen weer te stijgen. Het Chinese pomeloseizoen start in augustus in Guangdong, in september gevolgd door Pinghe, waar het seizoen in  december eindigt. Momenteel is het seizoen in Sichuan nog in volle gang en dit zal nog tot februari duren. Op de Chinese markt moeten onze pomelo's het opnemen tegen sinaasappelen en mandarijnen, die momenteel erg populair en ruim voorradig zijn." 

Pomelo's met beschermende netten en een speciale pomeloverpakking

“Ons belangrijkste teeltgebied bevindt zich in Pinghe, waar de beste pomelo's van China geteeld worden. De pomelo heeft haar oorsprong in dit gebied en daarom is de kwaliteit van pomelo's uit Pinghe beter dan die uit andere teeltgebieden. De laatste jaren waren de prijzen goed en dat heeft veel regio's ertoe bewogen om ook te starten met de pomeloteelt, hoewel zij niet dezelfde kwaliteit kunnen leveren als Pinghe. In Pinghe worden al meer dan 20 jaar op grote schaal pomelo's geteeld."

Pomeloverpakkingen

Het hoofdkantoor van Bona Industry bevindt zich in Xiamen. Het bedrijf heeft haar eigen boomgaarden maar werkt ook samen met een telerscoöperatie. Om aan de hoge veiligheids- en kwaliteitseisen van de EU, en dan met name de Duitse markt, te kunnen voldoen, hanteert het bedrijf een streng gewasbeschermingsprogramma, waarmee aan het begin van het seizoen begonnen wordt. Vickie Lin: "Voor het nieuwe seizoen van start gaat, instrueren we onze telers over ons gewasbeschermingsprogramma. Hierbij komen onderwerpen zoals de keuze voor de juiste gewasbeschermingsmiddelen, controles, het gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen aan bod. Op deze manier kunnen we garanderen dat onze pomelo's aan de voedselveiligheidsnormen voldoen, van hoge kwaliteit en smaakvol zijn."


Verpakte verse pomelo's

“Naast pomelo's exporteren we ook mandarijnen, druiven, peren, gember en knoflook. Om ons Europese netwerk te vergroten, zullen we binnenkort aanwezig zijn op de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn. We hopen hier zowel bestaande als nieuwe klanten te mogen begroeten in onze stand, hal 26/F-08. "

Vickie Lin
Bona Industry (Xiamen)
http://www.bonagroup.com.cn/ 
Telephone:+86 592 5651788
Email: info@bonagroup.com.cn 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven