Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Hoop op prijsstijging in 2019

Knoflookareaal China gekrompen

Vorig jaar bereikte de knoflookprijs een nieuw dieptepunt. In augustus was er sprake van een stijging maar afgezien daarvan was de situatie allesbehalve ideaal. Toch hopen velen dat de prijzen dit jaar stijgen omdat het knoflookareaal kleiner is dan vorig jaar. 

Meerdere oorzaken voor de krimp van het areaal
Er zijn steeds minder jonge mensen die kiezen voor de knoflooksector. Het telen van knoflook is arbeidsintensief. Veel telers zijn te oud om dit werk nog langer te doen en er zijn te weinig jongeren om hen op te volgen.

Daarnaast moeten telers grote sommen geld investeren om met de knoflookteelt te starten. Om dit te kunnen doen, nemen ze veelal een lening op hun grond. Vanwege de fluctuerende prijzen op de knoflookmarkt lopen zij het gevaar dat ze hun lening niet af kunnen betalen. Grotere bedrijven schakelen daarom over op gewassen met stabielere prijzen. Ook om deze reden is het knoflookareaal vorig jaar gekrompen. 

In 2018 was de knoflookprijs uiterst onstabiel. Er was sprake van een neerwaartse trend en in sommige regio's was knoflook niet te verhandelen, waardoor een deel van de oogst verloren ging. Uit cijfers blijkt echter dat er nog behoorlijk wat knoflook in bewaring is. In 2018 is het knoflookareaal verder gekrompen en dit betekent dat de oogst in 2019 kleiner zal zijn, waardoor een prijsstijging voor de hand liggend lijkt.  

Toch zijn het met name de kleinere teeltgebieden waar sprake is van krimp en deze hebben minder invloed op de totale productie. Veel mensen denken dan ook dat de productie pas echt zal dalen als het areaal in heel China krimpt. Als dit het geval is, dan zal de prijs zeker stijgen. 

 

Bron: Lvse Sannong Xiaobaike


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven