Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Goede tijden voor Italiaanse aardappelsector

"De prijzen zijn hoog en het raamcontract voor de aardappel van Bologna heeft de prijs vastgesteld op 32 cent per kg. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een maximum van 21 cent en een minimum van 18. De positieve voorwaarden zijn het gevolg van het gebrek aan aanbod in heel Noord-Europa", zegt Michele Filippini, aftredend voorzitter van Agripat.

De prijzen zijn zeer goed en de Italiaanse aardappelen, vooral uit Emilia Romagna, zijn van goede kwaliteit en blijven ook goed. Het afbouwen van de voorraad kent een regelmatige voortgang en er zijn voldoende aardappelen tot april.

Filippini bevestigt ook dat Agripat de tool blijft gebruiken om de oorsprong van de aardappelen te identificeren. Het snijden van een klein deel van de knol en het analyseren daarvan is terug te voeren op wat er het etiket wordt getoond over de oorsprong.
Het is een zeer valide en wetenschappelijk getest hulpmiddel om ervoor te zorgen dat een aardappel, bijvoorbeeld verpakt als Dop, daadwerkelijk afkomstig is van de plaats die op het etiket is aangegeven.

"De traceerbaarheid op papier is geldig, maar de controles moeten effectiever en wetenschappelijk onweerlegbaar zijn. Met dit systeem, dat gebaseerd is op de analyse van atomen, kunnen we met zekerheid vaststellen of een aardappel al dan niet in het aangegeven herkomstgebied is geteeld", zegt Filippini.

Vanuit technisch oogpunt is de tool gebaseerd op het feit dat isotooprelaties binnen natuurlijke verbindingen verschillende waarden hebben naar gelang hun oorsprong (breedte, hoogte, afstand van de zee), hun klimaat (temperatuur, vochtigheid, regenfrequentie), geologische kenmerken van het grondgebied, de gebruikte bemestingstechniek (organisch of mineraal) en het plantenras. Deze natuurlijke variaties zijn een gevolg van de verschillende fysisch-chemische eigenschappen van de isotopen van hetzelfde element, die worden gegeven door de verschillende massa en nucleaire spin.

"Om bepaalde resultaten te kunnen geven, is het noodzakelijk om een ‘geschiedenis’ te maken door middel van jaarlijkse analyses. En dat is wat we aan het doen zijn. In elk geval kunnen we zelfs nu met zekerheid vaststellen of een aardappel ook daadwerkelijk afkomstig is uit het gebied dat op het etiket staat. Het is een uitstekend systeem tegen vervalsingen", concludeert Filippini.

Contact:
Agripat
Via Tosarelli 155
40055 Villanova di Castenaso (BO)
Tel.: +39 051 782170
Fax: +39 051 782356


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven