Brexit top-of-mind bij GroentenFruit Huis

Daco Sol: “Brexit betekent inwerken in de hoogste versnelling”

Het Verenigd Koninkrijk is voor de Nederlandse groenten- en fruitsector de tweede exportbestemming en dus een belangrijke speler. Sinds de dag van het referendum op 23 juni 2016 staat GroentenFruit Huis op scherp om de gevolgen voor de groenten- en fruitsector in kaart te brengen en voor haar belangen op te komen. Want één ding staat vast, de Brexit gaat gevolgen hebben voor de sector. Wat deze gevolgen zijn, is nog steeds kijken in een kristallen bol.

Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis houdt de ontwikkelingen rondom de Brexit goed in de gaten en is regelmatig in overleg met overheidsorganisaties en andere stakeholders waarbij hij de belangen van de groente- en fruitsector goed voor het voetlicht brengt. “Het Verenigd Koninkrijk is onze tweede exportmarkt. We kennen een jarenlange historie van goede samenwerking en partnerschap. We vertrouwen er op dat die banden niet zo maar doorbroken worden, maar we zijn uiteraard afhankelijk van een aantal randvoorwaarden die we niet in de hand hebben. Met  informatie hopen we onze leden zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen”, aldus Gert Mulder.

De directie wordt sinds kort bijgestaan door Daco Sol, die sinds 1 januari 2019 in dienst is van GroentenFruit Huis als Programmamanager Logistiek, Toezicht & Supply Chain. Daco heeft veel ervaring in logistiek en transport en maakt zich daarom de materie snel eigen. Daarnaast heeft hij veel gesprekken met leden ingepland om de specifieke problematiek van de sector snel in beeld te krijgen. Daco: “Inwerken is nu een echte uitdaging, de ontwikkelingen gaan zo snel en je moet er bovenop zitten. Op dit moment voer ik veel gesprekken met onze leden die erg betrokken zijn en me ondersteunen met praktische inbreng en ideeën. Wat ik mooi vindt om te zien is dat iedereen elkaar wil helpen om tot oplossingen te komen, voor de sector. Want als de boel vastloopt, heb je daar allemaal last van”.

Brexit = lobby, netwerken en nog meer lobby
Het brede netwerk van GroentenFruit Huis helpt ons om alle ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Zo heeft GroentenFruit Huis naast het contact met de leden ook korte lijnen met de ambassade in Londen en het Fresh Produce Consortium, onze counterpart  in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland hebben we veel contact met organisaties zoals het KCB en de NVWA om ook aan de Nederlandse kant de situatie goed op elkaar af te stemmen.  

Door en voor onze leden
Om onze leden zo goed mogelijk te informeren en te betrekken bij het proces, is er een Brexitwerkgroep opgericht en houdt GroentenFruit Huis regelmatig ledenbijeenkomsten waar gedetailleerde informatie wordt besproken. Ook gaan we gezamenlijk na welke vragen we nog moeten beantwoorden om hiermee onze lobby verder in te kunnen richten.  

Meer informatie op het dashboard van GroentenFruit Huis
Op het ledendashboard op de website van GroentenFruit Huis is een speciale Brexit pagina ingericht met daarin het laatste nieuws omtrent de Brexit,  facts, handige tools en meer over onze lobby. Leden kunnen hier verder informatie vinden met betrekking tot de georganiseerde en komende bijeenkomsten met de bijbehorende presentaties.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven