Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

Na de berichten over recordoogsten afgelopen zomer is de rust op de Europese appelmarkt weergekeerd. De voorraadschuren liggen vol en dat bepaalt de markt. Franse exporteurs zagen hun markt in Noord-Europa wegvallen, Poolse exporteurs moesten er op uit en schroeven de export naar Azië op. In China kunnen ze wel wat appelen gebruiken. De oogst viel lager uit en de vraag is hoog, dus er is volop ruimte voor import. In de VS viel de oogst kleiner uit dan verwacht, maar blijft de markt rustig. In Zuid-Afrika en Australië worden de eerste vroege appelen geplukt. In de komende weken zal de oogst daar aantrekken.

Nieuw-Zeeland start seizoen over een maand

De eerste appelen zullen rond 15 februari op de markt komen. Het seizoen ziet er goed uit met veel zonuren en voldoende water. De Cox zullen het spits van het seizoen afbijten en als eerste aan de markt komen. Een week later volgen de Royal Gala. “We exporteren over de hele wereld, maar de Cox gaat vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Europa. Royal Gala is echt voor alle bestemmingen,” aldus een handelaar. Een bedrijf zegt de hoeveelheid Cherish appelen te vertienvoudigen ten opzichte van vorig jaar. Deze appel wordt naar alle markten verscheept, maar het grootste volume is bestemd voor Azië. “Er is een grote interesse en een goede vraag voor de Cherish,” aldus een handelaar. Ook voor de Miranda TM, een zoet, groen ras, zal het volume zien verdubbelen dit jaar. De verkoop in de eerste maanden van dit jaar zullen het Europees seizoen voor de Nieuw-Zeelandse exporteurs bepalen.

 

China: oplopende prijzen door tekorten

Er zijn momenteel niet zoveel Chinese appelen op de markt en dit komt door het slechte weer tijdens de teelt van de appelen. Door de tegenvallende oogst van vorig jaar is het aanbod veel kleiner dan andere jaren, maar de vraag is nog hoog waardoor de prijs voor appelen momenteel hoger ligt dan andere jaren. Export van Chinese appelen gebeurt nu ook minder dan andere jaren, de prijs is niet meer competitief genoeg voor export en brengt meer geld op de Chinese markt zelf. Ook is de appel een populair product om te consumeren tijdens Chinees Nieuwjaar, dus de prijs blijft hoog.

Er worden ook veel appelen naar China geïmporteerd. Vooral appelen vanuit Polen zijn dit jaar flink toegenomen. Dit komt vooral omdat de prijs van Polen erg concurrerend is en de smaak van de appelen valt erg goed bij de Chinezen. De appelen uit Amerika zijn ook erg populair. Ondanks de hoge importheffingen die de overheid op deze appelen heeft gezet, worden ze nog steeds veel geïmporteerd, omdat ze erg in smaak zijn bij de Chinezen. Ook worden er veel Franse appelen geïmporteerd, maar die zijn nog wat onbekender en worden nu veel gepromoot in China.

 

Europa: voorraad vergelijkbaar met 2014

In de eerste maand van het appelseizoen in Europa zijn meer appelen vermarkt dan in 2017. Dat blijkt uit de WAPA cijfers over de Europese voorraden. Vooral in Polen ging het hard, waar met 385 miljoen kilo een record geboekt werd in november. Op 1 december 2018 lag er in heel Europa 5,1 miljoen ton in bewaring. Daarmee is die voorraad te vergelijken met de cijfers uit 2014. De voorraad was 44,7% hoger dan in 2017.

 

Polen ziet kans in Azië

De markt lijkt te herstellen van de lage prijzen, maar nog niet alle problemen zijn verholpen. Hoewel de prijs kan stijgen, vertelt een handelaar met enige trots dat de Poolse appelen nog altijd de goedkoopste in de markt zijn. De prijs voor de industrie is de afgelopen maanden verdubbeld, maar desondanks blijft er vraag vanuit de verwerkende bedrijven. Voor de export verheugt de Poolse sector zich in de sterke vraag uit Azië. “De vraag is erg hoog en Aziatische importeurs zoeken naar Europese appelen.” Een exporteur vertelt dat vooral de Gala Royal, Gala Must, Red Jonaprince en Golden rassen het goed doen in Azië. Ook binnen Europa blijven de Poolse appelen in trek met dank aan de lage prijs. Naar de toekomst toe zien telers ook mogelijkheden voor biologische teelt.

 

Franse appelmarkt rustig

Momenteel is het rustig op de Franse appelmarkt, dat geldt ook voor de export. Handelaren signaleren dat de verkoop stagneert of zelfs licht daalt. Een belangrijke oorzaak daarvoor is de concurrentie van import. Vooral uit Polen en Duitsland is er goedkoper fruit beschikbaar. Handelaren kiezen er daarom voor de appelen in bewaring te houden en pas te verkopen als de markt aanbreekt. Dat zal waarschijnlijk niet voor februari zijn. In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen stabiel. Wat wel anders is, is de exportpositie van de Franse appelen naar Noord-Europa. Landen als België en Duitsland zijn dit jaar zelfvoorzienend, waardoor er nauwelijks exportmogelijkheden zijn voor de Fransen. Over het algemeen zijn handelaren tevreden over de kwaliteit van het fruit. Vooral de Gala’s profiteren van de warme zomer van afgelopen jaar. Daardoor is de kleuring beter. Andere rassen, zoals Sainte-Claire, hebben meer geleden onder de hitte.

 

Duitsland: Impasse in de handel na december

Op de Duitse appelmarkt zijn het met name de binnenlandse appelen die domineren. De gebruikelijke rassen Elstar, Jonagold, Boskoop en Braeburn vormen daarbij de basis. Italiaanse Granny Smith en Golden Delicious maar ook Franse Pink Lady worden eveneens continu verladen. Red Delicious loopt daarentegen licht terug naar de jaarwisseling. Tot slot completeren Belgische Braeburn en Nederlandse Elstar het aanbod binnen de Duitse groothandel.

Na een lichte opleving rond de kerst is de consumptie en prijs weer wat teruggelopen: De komende twee weken zijn echter doorslaggevend voor het verdere verloop tot aan het eind van het seizoen, benadrukt een handelaar uit het Bodensee-gebied (Zuid-Duitsland). Een ander thema dat de handel bezighoudt, is de matige bewaarkwaliteit van de binnenlandse appelen vanwege de hoge temperaturen tijdens de teelt. Om die reden hopen de handelaren op iets meer schwung wat betreft de consumptie en stijgende prijzen.

 

Nederland: appelhandel vooral binnenlandse aangelegenheid
De verkoop van Boskoop-appelen is de laatste week van het vorige jaar heel goed geweest. Voor de Elstar en Conference verwachten Nederlandse handelaren de komende weken respectievelijk een licht stijgende en een stabiele markt. De aandacht ligt zo in het begin van het nieuwe jaar weer volop op gezond eten, waardoor er veel acties zijn gepland. De afzet van appelen is vooral een binnenlandse aangelegenheid geworden.

 

Volle schuren in Italië

Volgens de cijfers die WAPA publiceerde over 2017/2018 kwam de Italiaanse oogst uit op 1,7 miljoen ton, een stijging van 30%. Desondanks bleef de oogst onder het vijfjarig gemiddelde van 2,2 miljoen ton. In december werden de hoogste voorraden ooit in Europa gemeld. Maandelijks maken Assomela en de Kamer van Koophandel in Bolzano de voorraadcijfers voor Trentino Alto-Adige bekend. Op 1 januari lag er 1.031.649 ton appelen in bewaring, ter vergelijking in 2017 was dat 1.060.671 ton en vorig jaar 642.835 ton. Het zijn vooral de Golden Delicious (503.625 ton), Red Delicious (115.450 ton), Gala (80.828 ton), Granny Smith (65.104 ton), Fuji (60.482 ton), Braeburn (49.067 ton) en Cripps Pink (45.968 ton) die in opslag te vinden zijn.

 

Zuid-Afrika start seizoen met eerste vroege appelen

Het seizoen is in het noorden van Limpopo net begonnen met lokale rassen die goed tegen hitte kunnen. Binnenkort zullen ook de Royal Gala’s uit het oosten, Vrijstaat en Mpumalanga, aan de markt komen. De bulk van de appelen komt uit Westkaap en Langkloof. Over 10 tot 14 dagen zal de oogst in die gebieden beginnen met de eerste Royal Gala en Panorama Golden. De watervoorziening ziet er beter uit en telers zijn optimistischer dan vorig jaar.

 

Australië: export naar Azië en oogst beschadigd

Het seizoen start deze maand met de vroege rassen, waaronder Royal Gala, Smitten en MiApple. Apple en Pear Australia Limited (APAL) heeft veel geïnvesteerd om de positie van de Australische appelen in de Aziatische markt te versterken, vooral voor de Pink Lady. Hoewel de organisatie toegeeft dat toegang tot het Chinese vasteland nog even zal duren, werd onlangs het derde bezoek aan China in 12 maanden afgerond. Daarmee zet de organisatie zich in om het proces te versnellen door de Chinezen te wijzen op de voordelen van de Australische appelen.

Gedurende de zomer hadden sommige telers te maken met moeilijke weersomstandigheden. In verschillende regio’s, waaronder Adelaide Hills, leed de teelt onder hagel. Elke teler in het gebied zag zijn oogst beschadigd raken door de hagel. Vanuit de brancheorganisatie klinkt de roep om steun zodat het overkappen van de boomgaarden prioriteit kan krijgen. In New South Wales, Orange regio, viel ‘s nachts 20 millimeter neerslag in een kwartier. Telers die geen netten over de boomgaard hebben, werden het zwaarst getroffen door de regen.

 

VS: Kleinere oogst Washington maar stabiele prijs

Een handelaar wijst er op dat de oogst in Washington dit seizoen tegen valt. Ondanks de hoge verwachtingen lijkt het er op dat er 25% minder geoogst werd. Een duidelijke oorzaak is lastig te geven, maar er wordt onder andere gewezen op de vorst in de winter. Vooral de Granny Smith moet het met een kleiner volume doen. De Honey Crisp noteert groei dankzij het grotere areaal.

Andere teeltgebieden in de VS lijken in balans. Michigan en Pennsylvania hebben een goede oogst, maar ze komen niet zo vroeg aan de markt als andere jaren. “Washington focust op teelt voor de versmarkt, dus alles wat daar groeit wordt verpakt voor supermarkten,” vertelt een handelaar.

Met de vraag zit het wel goed, die blijft hoog. Gala, Fuiji, Pink Lady en Granny Smith liggen goed in de markt, aldus een handelaar. De markt voor Red Delicious staat onder druk van de Gala’s. Prijstechnisch zijn er weinig veranderingen. “De prijs voor biologische appelen is goed en de prijs voor conventionele appelen is gemiddeld. Niet hoog,” aldus een handelaar. Met de kleinere oogst ligt het wel in lijn der verwachting dat de prijs zal oplopen.