„Dankzij de kerstdagen hebben we een goede buffer"

Vraag naar bananen stijgt langzaam

Tussen januari en maart trekt de vraag naar bananen traditioneel aan in Duitsland en de rest van Europa. Daarmee beginnen ook de prijzen langzaam te stijgen. „De kwaliteit is tevredenstellend en er zijn slechts minimale tot geen vertragingen bij de aanvoer. Momenteel ligt de prijs van premiumbananen op 12,00 euro per kist. De prijs van categorie 1- bananen ligt tussen de 10,50 en 11,00 euro. Ik verwacht een stijging van 0,50-1,00 euro per week in de komende weken," aldus Severus Nacsa, export salesmanager bij Andretta Fruchtimport. Dat is ongeveer één euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf neemt haar bananen momenteel af uit Colombia en Costa Rica, maar in kleinere hoeveelheden ook uit Guatemala en Ecuador.

Normaal gesproken gaat de prijs in de weken 3 tot 5 sterker omhoog. Dat de prijzen nu pas later stijgen, is een gevolg van de kerstdagen: „Aangezien zowel kerst alsook nieuwjaar in het midden van de week lagen, werden er slechts weinig producten verladen. Pas in week 2 ging het weer echt van start voor de expediteurs. Daardoor werden enkele 'oude' voorraden opgespaard, waar de nieuwe aanvoer bovenop kwam." Vanwege de grote vraag was men deze producten echter snel kwijt en bleef er maar weinig voor de vrije markt over, wat tot een prijsstijging heeft geleid. „Nu is alles nog gemiddeld, maar zodra de bananen uit bewaring, die rond de jaarwisseling zijn opgespaard, verhandeld zijn, zal er wel iets gaan gebeuren. We hebben een goede buffer."

„Voor de vrije markt komt het hoofdzakelijk aan op de vraag in Oost-Europa - in Duitsland hebben alle retailers vaste contracten en alleen bij schaarste wordt de spotmarkt gebruikt." Door de goede vraag was er in de afgelopen jaren op de vrije markt deels sprake van een prijsstijging van 2,00 euro per week. „In de zomer ging de prijs dan echter ook net zo snel weer omlaag." Bovendien was er sprake van vertragingen van tot wel vier dagen: „Toen moesten we bananen bijkopen om te kunnen blijven leveren. In zulke situaties betaalt iedereen iedere prijs om aan bananen te komen."

Andretta Fruchtimport is gevestigd in de Großmarkt Stuttgart. Het traditionele bedrijf levert van daaruit bananen en circa 100 andere groenten- en fruitsoorten aan de Duitse retail. De Oost-Europese markt wordt door een bananenrijperij en jarenlange partner van Andretta van producten voorzien. Tot het aanbod van de firma horen bovendien ook logistiek, kwaliteitsmanagement en een moderne bananenrijperij.

Voor verdere informatie:
Andretta Fruchtimport GmbH
Langwiesenweg 30
70327 Stuttgart-Wangen
Deutschland
Tel: +49 (0)711 16810
E-mail: info@andretta-stuttgart.de
Web: www.andretta-stuttgart.de/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven