Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mangoteelt Dominicaanse Republiek neemt 15% toe

Jaar op jaar neemt de mangoteelt in de Dominicaanse Republiek toe dankzij de groei van het areaal en de toepassing van nieuwe technologieën. Deze toename heeft een gunstige invloed gehad op zowel de export als de kwaliteit van het fruit. 

Een groot deel van de mango's wordt bestemd voor de binnenlandse markt. De fruitconsumptie in de Dominicaanse Republiek is groot en de mango is een van de favoriete fruitsoorten. Dankzij deze voorkeur is de lokale prijs behoorlijk aantrekkelijk voor telers. Het mangoseizoen loopt van maart tot september.

Daarnaast worden er grote hoeveelheden geëxporteerd. Rafael Leger, voorzitter van het Dominicaanse mangocluster (PROMANGO): "Over het algemeen blijft de export groeien, doordat we het areaal hebben uitgebreid. Het areaal is aanzienlijk gegroeid van 1.000 hectare in 2003 tot meer dan 7.000 hectare in 2018. Deze groei is bovendien nog niet opgehouden, want we blijven nieuwe projecten opzetten".

Keitt Mango

Over de groei van de export zegt Leger: "Je moet bedenken dat de kwaliteit van het fruit sterk verbeterd is dankzij het gebruik van technologie. Dit werd mogelijk gemaakt door de goede coördinatie van de publieke- en de privé-sector. Daarnaast is de zonering van cruciaal belang geweest. Het land beschikt namelijk over zeer goede regio's die de juiste klimatologische omstandigheden en bodemeigenschappen hebben om prima mango's te telen".

De meest geoogste mangovariëteiten in de Dominicaanse Republiek zijn de Keitt, een geïntroduceerd ras, en de Mingolo en Banilejo, inheemse rassen. In de afgelopen jaren heeft de Mingolo variëteit zich een weg gebaand op de internationale markten vanwege zijn kleur en goede eigenschappen, die deze mango geliefd maken bij de consument. "Deze variëteit is sterk ingeburgerd op de verschillende markten, zowel in Europa als in de Verenigde Staten", vertelt Leger.

Keitt Mango

Komend seizoen zal er sprake zijn van een toename van de beschikbare hoeveelheid fruit, dankzij irrigatie en de nieuwe projecten. Ook zal de oogst naar verwachting eerder beginnen, waardoor het seizoen langer duurt.

Expomango, een beurs om de mango aan de wereld te laten zien

De Expomango beurs is een belangrijk evenement voor de ontwikkeling van een sector die de motor is van de economie van de Dominicaanse Republiek en het levensonderhoud voor duizenden families. Deze beurs biedt de mogelijkheid om de vooruitgang in de technologie, teelt en afzet van de mangosector te laten zien.

Expomango

Expomango promoot en stimuleert de teelt, verwerking, marketing en consumptie van de Dominicaanse mango, zowel op lokale als op internationale schaal. Daarnaast is het een businessforum dat erop gericht is de uitwisseling tussen de verschillende betrokken sectoren te bevorderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om telers, nationale en internationale exporteurs en marketeers, landbouwinstanties die verbonden zijn aan de mangosector, technici en professionals. Maar ook het algemene publiek kijkt uit naar dit evenement.

Mingo variëteit & Agroalimentaria stand

Op het evenement, dat een internationaal karakter heeft, zal een centrale tentoonstelling gehouden worden, waar alle inheemse en geïntroduceerde variëteiten zullen worden gepresenteerd. Ook zullen er stands zijn van alle organisaties en bedrijven die deelnemen aan de beurs en zal er een technische conferentie worden gehouden waar de nieuwste technologieën in de mangosector zullen worden gepresenteerd. Hier zullen binnenlandse en buitenlandse experts ingaan op de nieuwste ontwikkelingen in de mangoteelt- en verwerking.

Ook worden er bezoeken aan de teeltbedrijven georganiseerd. Tijdens deze bezoeken wordt er uitleg gegeven over het teeltproces van de mango en kan het publiek mango proeven. Daarnaast worden er verse mango's en bomen verkocht, zijn er artistieke en culturele voorstellingen en worden er wedstrijden georganiseerd.

 

Voor meer informatie: 
Clúster del Mango Dominicano – PROMANGO 
República Dominicana
T: (809) 508 0851 / C: (829) 470-3481 
E: clustermangodom@yahoo.com  
www.promangord.org.do 
www.expomango.org.do 

Publicatiedatum: