Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Vernooij (Urfruit): "Super smaak eist zijn tol op uitstalleven"

Lichte opleving perenmarkt na nieuwjaar

Tholen - "De smaak van de peren is dit jaar uitzonderlijk goed, de warme zomer heeft geresulteerd in hoge concentratie suikers in de vruchten", vertelt Mark Vernooij van Urfruit. "Zelfs lucas smaken dit jaar een stuk beter dan normaal, wij krijgen zeer positieve reacties vanuit diverse bestemmingen over deze peer. Helaas resulteren de hoge suikers ook in een versneld rijpproces van de peren. Waar je voorheen gemakkelijk kon werken met een voorraad van 1 à 2 weken oud, kun je dit jaar amper met een week voorraad werken. De peren lopen kwalitatief erg hard van je af, wat een strakke sorteer/afzet planning vereist."

"Momenteel zien we in  de perenmarkt een stijgende lijn qua prijsvorming. Dit was ook hard nodig. Na oktober is de markt in een dal terechtgekomen en is daar zelfs tijdens de feestdagen niet uitgekomen. Bij de start van het nieuwe jaar werd de markt eindelijk wat vriendelijker, mede veroorzaakt door minder gesorteerd product in de markt, vanwege de vele productiekrachten die de feestdagen traditiegetrouw vieren in hun geboorteland. Wij hopen echt dat deze opleving de komende periode standhoudt, nog steeds inclusief deze prijscorrectie zijn de netto prijzen voor telers erg laag en alles behalve kostendekkend", vervolgt Mark.

"De kwaliteit van de meeste partijen valt niet direct mee, uitvalspercentage liggen hoger dan in voorgaande jaren. Daarnaast zorgt het uitstalleven voor hogere dervingspercentages in de winkels, wat ook weer de nodige uitdagingen met zich meebrengt", vervolgt Mark.

"De afzet loopt momenteel qua volume voorspoedig. Dagelijks verzenden we leveringen naar diverse retailketens in Europa. Het wegvallen van de Russische markt is en blijft nog steeds een belangrijk item. Deze markt kon bij iets vraag direct resulteren in een betere prijsvorming. We zien de afzet naar verre bestemmingen jaarlijks stijgen, wat op de middellange termijn voor wat meer rust op de markt moet gaan zorgen. Voor dit seizoen zijn wij gestopt met de verre bestemmingen, voornamelijk door het tegenvallende uitstalleven. Maar ondanks dat hebben we toch het Nederlands product weer op nieuwe markten kunnen brengen en hopen we hier de komende jaren verder te groeien."

Urfruit is ook aanwezig op de Fruit Logistica in Berlijn, Hal 3.2 stand D11

Voor meer informatie:
Mark Vernooij
Urfruit
Hof van Kettelerij 20
7251 DS Vorden
T. 0575 - 472 473
m.vernooij@urfruit.nl
www.urfruit.nl