Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Pierre Batardière – Daniel CADIOU

Franse sjalotten doen het goed dit jaar

De productie is minder groot dan vorig jaar, maar dat was dan ook een uitzonderlijk goed jaar. “Volgens prognoses is de productie in Bretagne vergeleken met een normaal jaar 20% lager,” zegt Pierre Batardière, exportvertegenwoordiger bij Daniel Cadiou. De productiedaling kan allereerst worden verklaard doordat de aanplant dit jaar – in vergelijking met vorig jaar – lager is. De lagere opbrengst die daarmee samenhangt, heeft geleid tot een daling van de sjalottenprijs.

De weersomstandigheden hebben echter ook een rol gespeeld. “Omdat het begin van het jaar erg nat was, is de aanplant erg laat gedaan en was het erg ingewikkeld om op de velden te komen. Desalniettemin verliep de teelt tamelijk snel, want toen de aanplanting half april eenmaal afgerond was, gingen we “van het regenseizoen naar het droge seizoen”: we kwamen haast water tekort. In Bretagne hadden de weersomstandigheden echter niet zo’n grote impact als in andere gebieden. Van extreme temperaturen was geen sprake. Dankzij de perioden met zon kon de achterstand worden ingehaald en kon er geoogst worden. Wel waren de sjalotten minder groot,” legt Pierre uit.

Ondanks de moeilijke weersomstandigheden en lagere opbrengst, verloopt dit seizoen volgens Pierre veel beter dan het vorige. “De kwaliteit is over het algemeen al goed en er is veel meer vraag naar traditionele sjalotten dan vorig seizoen: de productie van afgelopen jaar was niet alleen in Bretagne, maar ook in de andere gebieden en andere landen goed. De export vanuit Bretagne was daarom vrij ingewikkeld. Dit jaar is alles anders: in al deze landen met nieuwe sjalottentelers was de opbrengst minimaal, zelfs catastrofaal. De teelt- en weersomstandigheden in Bretagne waren lang niet zo slecht als die in andere Europese landen. Als de lokale teelt is afgerond, zal de vraag op de markt dus toenemen. Op Europees niveau zou deze omschakeling veel eerder moeten plaatsvinden dan vorig jaar.”

Voor meer informatie:
Pierre Batardière
Sarl Daniel CADIOU
Manoir du Bant - 29440 Plouzévédé - FRANCE
Telefoon: +33 (0)2 98 69 99 17
Fax: +33 (0)2 98 69 96 04
p.batardiere@cadiou.org 
www.cadiou.org

Ontmoet Daniel CADIOU op ‘Fruit Logistica’ – Hal 22 Stand D04


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven