Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ananas: wanneer stijgen de prijzen op de spotmarkt?

Sinds april 2017 daalt de prijs van ananas op de spotmarkt aanzienlijk en het lijkt er niet op dat hier verandering in komt. Jean-François Vallet van SIMM: "Het is ten eerste goed om te weten dat er geen  regels in de teelt zijn. We kunnen telers niet tegenhouden om te planten. En er is bovendien een gat in de ananasteelt tussen de tijd dat ze geplant en de tijd dat ze geoogst worden. De kortste periode is 15 maanden en de langste 27 maanden. Een beginnende teler zal restanten na de oogst op z'n plantages achterlaten. De plantage blijft vervolgens zes maanden liggen en vervolgens worden de restanten geplant. De tijd tussen het planten van de restanten en de oogst ervan bedraagt 15 maanden."

"In Costa Rica hadden we twee goede jaren in 2015 en 2016. Als gevolg daarvan begonnen veel telers met dit product. We kregen toen te maken met overproductie. Ananas verloor aan waarde ondanks de hoge vraag uit de VS en Europa." 2018 was een recordjaar voor de Europese markt. Als de geplande markt niet te veel onder de situatie te lijden heeft, dan zullen telers zonder contract hun aanbod moeilijk af kunnen zetten.

"De huidige prijzen van ananas dekken niet de kosten voor de teler, de exporteur en de distributeur."

Wanneer gaan de ananasprijzen weer omhoog?
“Intuïtief gezien weten we dat de situatie zichzelf weer zal oplossen in ongeveer 4 maanden tijd. Het feit is dat de slechte prijzen ervoor zorgen dat de kwetsbare telers en telers zonder contracten langzamer zullen gaan waardoor de volumes afnemen. En we hebben een gevoelige spotmarkt: een daling van 10% in het aanbod kan de prijzen met 2 tot 3 euro laten stijgen. Dat is veel." De prijzen op de spotmarkt liggen tussen de 4 en 5 euro voor een 12 kg doos. Voor de betere kwaliteit liggen ze tussen de 9 en 10 euro. 

Geen effect op de niche-markt
Het ras Extra Sweet beslaat 99% van de markt en wordt voornamelijk per boot verladen vanuit Costa Rica, de grootste producent in de wereld met 2 miljoen ton per jaar. Ecuador staat op de tweede plaats met 80.000 ton. Bij SIIM wordt vooral met dit ras geteeld, maar ze zijn ook gespecialiseerd in niche rassen, zoals de zeldzame biologische ananas 'pain de sucre' die in Benin geteeld wordt en per luchtvracht geïmporteerd wordt. "De pain de sucre is een lang, smal ras met de vorm van een suikerbrood. Het fruit is groen, wordt in het wild gevonden en heeft wit vlees, is zoet en heerlijk. We importeren het vanaf kleine plantages. We willen het puur biologisch telen door z'n simpele technische eisen. Het fruit heeft geen ontgroeningsproces nodig."

"Hoewel de groene kleur van dit ras normaal gezien geassocieerd wordt met fruit dat niet rijp is, heeft SIIM er alle vertrouwen in. "Ons product is biologisch en origineel in smaak en aroma. Twee voordelen in één enkel product."


Voor meer informatie:

Jean-François Vallet

SIIM (Société Internationale d'Importation)

Phone: +33 (0)1 45 12 29 60

Fax: +33 (0)1 45 60 01 29

jef@siim.net 

https://siim.net 

Vindt SIIM op Fruit Logistica in Berlijn Hall 23, Stand D11, Ecuador


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven