Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Reacties op de shutdown van de Amerikaanse overheid en de grensmuur vanuit het zuiden van Texas

Vorige week berichtte FreshPlaza over de gevolgen van de huidige 'shutdown', sluiting, van de Amerikaanse overheid voor de AGF-sector in de Verenigde Staten. Nu de shutdown haar vierde week ingaat, worden telers en verladers geconfronteerd met steeds meer en ook andere problemen.

Dante Galeazzi (rechts), voorzitter van de Texas International Produce Association, deed verslag vanuit het zuiden van Texas, een belangrijke regio voor de Amerikaanse AGF-aanvoer en eveneens het gebied dat de aanleiding van de shutdown is vanwege de geplande grensmuur. Galeazzi bevestigt dat de grens volledig open is en naar behoren functioneert. 

"Zuid-Texas heeft het geluk dat het grote aantal medewerkers aan de grens als 'noodzakelijk' wordt beschouwd. Zij werken dus gewoon door tijdens de shutdown," legt hij uit. "Inspecteurs van het CBP en de FDA en USDA-entomologen doen gewoon hun werk zodat de aanvoer van verse AGF ononderbroken blijkt."

Geen markt- en transportrapporten van de USDA
Hoewel de fysieke gang van zaken aan de grens normaal verloopt, moeten telers het momenteel toch zonder een belangrijke informatiebron stellen. De USDA brengt normaal gesproken namelijk regelmatig markt- en transportrapporten uit en deze worden sinds het begin van de shutdown niet meer gepubliceerd. Deze rapporten bevatten doorgaans nuttige informatie over transport, prijzen en tendensen uit het verleden. 

"Leden van TIPA hebben problemen nu het USDA de AMS Market News and Transportation-rapporten niet publiceert," legt Galeazzi uit. "Zonder deze rapporten zijn veel bedrijven aangewezen op mondelinge informatie in plaats van dat zij kunnen vertrouwen op een een onafhankelijke bron. De eerste vergadering van de Fruit and Vegetable Industry Advisory Council is uitgesteld vanwege de shutdown en deze is nu juist zo belangrijk voor de inbreng van de sector bij een breed scala aan projecten."

Sector wacht op hervatting federale subsidies en programma's
In het artikel van vorige week lieten telers aan FreshPlaza weten dat diverse programma's stopgezet zijn als gevolg van de shutdown. Dit geldt bijvoorbeeld voor hulpprogramma's na rampen, verzekeringen, kredieten en andere programma's ter ondersteuning van telers en verladers in de sector. Het is ook alom bekend dat ambtenaren niet uitbetaald worden. Dit is ook van toepassing voor bepaalde niet-overheidsinstanties die van deze programma's afhankelijk zijn. 

"Alle programma's of lopende projecten, waaronder subsidies, liggen stil," vervolgt Galeazzi. "Dit heeft gevolgen voor de voortgang van de marketing- en onderzoeksactiviteiten binnen de sector. "In de regio werken we aan het opstellen van een programma voor lokale federale instellingen maar de laatste weken hebben we totaal geen vooruitgang geboekt omdat er niemand in Washington is om ernaar te kijken."

De grensmuur
De voornaamste oorzaak van de sluiting van de overheid is de het feit dat de financiering van de beoogde grensmuur in een impasse is beland. De grens met Mexico is ruim 1.900 km lang en Texas bevindt zich midden in het gebied en zal een groot deel van de geplande muur op haar grondgebied krijgen. Andere staten, die aan Mexico grenzen, zijn Californië, Arizona en New Mexico maar deze hebben vrijwel alle al fysieke barrières in de grensstreek. In Texas daarentegen wordt een groot deel van de grens  gevormd door de Rio Grande en daarom zijn er langs het grootste deel van de grens geen fysieke versperringen. Veel telers vrezen dat door de geplande grensmuur grote stukken landbouwgrond geïsoleerd zullen raken. 

"We hebben in deze regio zo onze bedenkingen over de bouw van de grensmuur," legt Galeazzi uit. "Zuid-Texas is niet te vergelijken met de staten Californië, Arizona en New Mexico waar zich het grootste deel van de bestaande grensafscheiding bevindt. Volgens de huidige plannen zal er in Zuid-Texas een muur worden gebouwd langs een oeverwal aan de Amerikaanse kant van de grens, op zo'n 800 meter  tot meerdere kilometers afstand van de rivier de Rio Grande. De muur zal Amerika dus van Amerika scheiden en de overheid zal naar alle waarschijnlijkheid akkerland aan de oevers van de rivier nodig hebben om deze muur te kunnen bouwen. Dit houdt dus in dat Amerikaanse telers geen toegang tot hulpbronnen hebben en zal leiden tot een verdere afname van het aantal beschikbare hectare landbouwgrond in onze regio."

Galeazzi voegt eraan toe dat de sector grenscontrolemaatregelen steunt maar van mening is dat andere methoden geschikter zijn voor de regio. "Vorige week bracht de president een bezoek aan McAllen en we zijn dankbaar voor de extra federale middelen, met name die ter bevordering van de handel," vervolgt hij. "Onze regio is voorstander van grensbeveiliging. We zouden echter graag zien dat de overheid voor een andere benadering kiest, zoals die van congreslid Hurd, die een technologisch beveiligingsplan voorstelt voor het bewaken van de grens in deze regio."

Voor meer informatie:

Dante Galeazzi
Texas International Produce Association
Ph: +1 (956) 581-8632
dante.galeazzi@texipa.org
www.texipa.org


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven