Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Brits parlement stemt vandaag over Brexitakkoord

Brexitakkoord, harde brexit of geen brexit?

Tholen – Vandaag (dinsdag 15 januari) stemt het Britse parlement over het brexitplan van premier Theresa May.  In aanloop naar de stemming draait de geruchten en speculatiemolen op volle toeren. Afgelopen weekend kwam daar ineens het nieuws bij: als het parlement niet instemt met het plan, staat de hele brexit op losse schroeven, zo waarschuwde premier May.

Die boodschap herhaalde premier May gisteren tijdens een bezoek aan een porseleinfabriek. Ze waarschuwde dat een tegenstem het parlement zal “verlammen.” Als gevolg daarvan zal niet een harde brexit het scenario worden, maar zullen de Britten in de EU blijven. De premier uitte het dreigement om Artikel 50 (de bepaling waarmee een lidstaat uit de EU kan treden) weer in te trekken als het parlement niet instemt met het plan. Eerder oordeelde het Europese Hof van Justitie dat die mogelijkheid er is en dat daarvoor geen instemming van de 27 andere lidstaten nodig is. In dat scenario blijven de Britten dus lid van de EU.

Anderzijds dwingt het Britse Lagerhuis de premier om binnen drie dagen met een nieuw voorstel te komen als de parlementsleden vandaag tegen stemmen. De voorstanders van een harde brexit lijken zich niet te laten afschrikken door het dreigement.

Vanuit Brussel schreven voorzitter Juncker van de Europese Commissie en voorzitter Tusk van de Europese Raad dat er geen addertje onder het gras zit wat de noodvoorziening betreft. Beide voorzitters hopen dat die noodvoorziening niet nodig blijkt en ze ontkennen dat er een geheime afspraak zou zijn om Noord-Ierland toch binnen de EU te houden. Daarmee hoopt EU de gemoederen tot bedaren te brengen.

Het lijkt er op dat alle opties dus nog open liggen. Sowieso hangt er veel af van de stemming in het parlement later vandaag.

Meer informatie: www.bbc.com 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven