Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Naderende Brexit stuwt vraag opslagruimte

Tholen - Hoe het er precies uit gaat zien is nog altijd onbekend, maar dat de Britten de EU verlaten en dat dit gevolgen zal hebben voor de handel, daar is iedereen het wel over eens. Ook bij Van Donge & De Roo bereiden ze zich voor op 29 maart, de dag waarop de Britten hun EU-lidmaatschap officieel beëindigen. De extra douaneformaliteiten levert hen extra werk op.

“Je mag het misschien niet zeggen, maar voor ons is de Brexit positief,” vertelt Dennis de Roo. Door het Britse vertrek moet er een extra handeling gedaan worden voor de douanepapieren. “Een product dat Nederland binnenkomt, zouden we normaal inklaren, waarna het als EU-product naar het VK verscheept kan worden,” legt hij uit. Na de Brexit komt daar een extra handeling bij. Als de producten ingeklaard zijn in Nederland, moeten de goederen bij doorvoer naar het VK daar ook ingeklaard worden. “Kortom die inklaring in de Europese Unie wil men dan vermijden en zal er een tijdelijk doorvoerdocument gemaakt worden in plaats van 2 maal de invoerrechten te moeten betalen.”

Naast die inklaring gaat ook het moment waarop producten gekeurd worden verschuiven. Producten die fytosanitair gekeurd worden in Nederland kunnen, zolang de Britten nog bij de EU horen, zonder extra keuring doorgevoerd worden naar het Verenigd Koninkrijk. Of de Britten in april een Nederlandse keuring nog accepteren is een nog onbeantwoorde vraag. “We keuren de producten nu in de haven van binnenkomst, maar de Brexit vraagt een andere manier van werken. Het zou kunnen dat we minder moeten keuren in Nederland en meer in het Verenigd Koninkrijk.” Het douanekantoor is echter voorbereid. “We hebben onze faciliteiten zo ingericht dat we kunnen schakelen, wat de uitkomst van de onderhandelingen ook is. We zullen onze klanten ontzorgen,” verzekert Dennis.

Met nog een krappe drie maanden tot de Brexit nemen bedrijven al voorzorgsmaatregelen. Dennis ziet onder andere dat er meer vraag is naar opslagcapaciteit. “Waar bedrijven eerder veel doorvoerden, kiezen ze nu voor tussenopslag om te voorkomen dat ze straks de producten twee keer moeten inklaren.” Daardoor stijgt de vraag naar opslagruimte, het liefst zonder inklaring, om na de Brexit te bepalen hoe de producten verdeeld moeten worden over Europa. Van Donge & De Roo biedt deze dienst ook aan voor reefer (koel/vries)containers. “We kunnen containers ophalen op de terminal en op ons depot aansluiten in douane entrepot. Voor producten die langer houdbaar zijn, kan dat een tijdelijke oplossing zijn, zonder dat men de invoerrechten hoeft te betalen.”

Bedrijven die hiervoor konden volstaan met een warehouse voor Europa hebben na de Brexit wellicht twee warehouses nodig, een in het Verenigd Koninkrijk  en een op het Europese continent.

Meer informatie:

Van Donge & De Roo
Dennis de Roo
T: +31-(0)10-2010701
M:+31-(0)65-1610188
E: d.deroo@vandongederoo.nl
W: www.vandongederoo.nl