Anne Baumuller - Eigenaar Naturalvi

Overheidsmaatregelen stimuleren een eco-vriendelijke verpakkingsmarkt

"Sinds september 2017 zien we een aanzienlijke toename van de vraag," legt Anne Baumuller, eigenaar van Naturalvi, specialist op het gebied van papieren verpakkingen voor groenten en fruit. De reden? "Veel van de grote spelers op de groenten- en fruitmarkt hebben waarschijnlijk geanticipeerd op wat er op dit moment gebeurt en dan met name met betrekking tot de verscherping van de wetgeving". Dit is omdat de overheden sancties opleggen als er geen enkele vorm van recycling wordt toegepast. Het is voordeliger om papieren verpakkingen te gebruiken dan plastic verpakkingen, omdat de papiersector op het gebied van recycling veel beter georganiseerd is met kosten die veel lager zijn dan die binnen de plasticindustrie. Sommige papieren pakketten, zoals de 30 x 40, kosten bovendien niet meer dan hun plastic tegenhangers.

"In het laatste kwartaal van 2018 is de vraag in Duitsland bijvoorbeeld sterk gestegen sinds er sinds 1 januari 2019 een nieuwe belastingregel van kracht is voor kunststofafval. In België is deze belastingregel al jaren van kracht. Wat Frankrijk betreft, neemt de omzet over het algemeen weliswaar toe, maar het land is slechts verantwoordelijk voor 20% van de totale omzet van Naturalvi.” Aangezien de Europese Unie de oorlog heeft verklaard aan plastic dat slechts eenmalig gebruikt kan worden, is het een goede zaak dat Frankrijk de wetgeving rond dit onderwerp aanscherpt.

Papieren verpakkingen en houdbaarheid
Recyclebare, composteerbare en biologisch afbreekbare verpakkingen van papier zijn niet alleen een milieuvriendelijke oplossing voor recycling. Ze hebben ook nog andere voordelen. Anne zegt hierover het volgende: "De grondstof op zich is ecologisch en biologisch, maar het is ook goed om te weten dat bijvoorbeeld een stuk fruit dat op het papier is gelegd gewoon kan ademen. Dit betekent dat, op het moment dat het begint te zweten, het vocht via het papier naar buiten kan en dat het papier voor ventilatie zorgt. Het fruit wordt hierdoor minder snel oud en is dus langer houdbaar. Het zweetvocht van fruit verpakt in plastic kan niet weg. In plaats daarvan wordt het fruit vochtig en kan zo sneller gaan rotten. Fruit en groeten verpakken in papier heeft dus een aantal belangrijke voordelen. Daarnaast is papier zo een interessant antwoord op de strijd tegen voedselverspilling.

Het marketingaspect is ook een belangrijk argument om te kiezen voor papieren verpakkingen. Anne zegt hierover: "We kunnen het merk van de klant op de blistervakjes aanbrengen of het papier een specifieke kleur geven. In de schappen hebben de producten daarom een interessant marketingimpact, een die niet te bereiken is met plastic verpakkingen of voorgevormde celluloseverpakkingen. Niet voor niets zeggen wij altijd: "Maak het verschil door anders te verpakken!"

Maak kennis met Naturalvi tijdens Fruit Logistica in Berlijn - Hal 21 E-05.

Voor meer informatie:

Anne Baumuller
Naturalvi
Vaste telefoon: +33 (0) 3 88 07 27 80
Mobiele telefoon: +33 (0) 6 84 84 18 85
a.baumuller@naturalvi.com 
www.naturalvi.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven