Ministerie en sector zoeken naar oplossingen crisis

Spanje: Komkommerprijs stijgt in eerste twee weken 2019

Opnieuw ontvingen telers in Almería tijdens de kerstperiode bijzonder lage prijzen voor hun producten. Dit jaar werd de situatie echter veroorzaakt door een samenloop van externe factoren. Een daarvan was de situatie in Frankrijk met de 'gele hesjes' protesten. Deze belemmerden het verkeer van Andalusische vrachtwagens op Franse snelwegen, wat vertragingen veroorzaakte in de levering en maakte dat er minder vrachtwagens beschikbaar waren voor het vervoer van versproducten. Ook de hoge temperaturen waren van invloed: deze zorgden ervoor dat concurrenten gedurende langere tijd grote hoeveelheden af konden zetten op de markt. Daarnaast was er in Almería zelf sprake van een productieve groei van 15% ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar.

In deze eerste weken van 2019 is er echter al een ommekeer gekomen in de situatie. Telers in Almería en Granada protesteerden en namen maatregelen. Ze sloten 2018 af met de vernietiging van 1.500 ton komkommer, de groente die in het bijzonder leed onder de crisis met prijzen van onder het gemiddelde van de afgelopen vier jaar. Dit heeft gezorgd voor een verlichting van de situatie en een stijging van de prijzen, waardoor de markt enigszins gereguleerd is.

Voor de teelt van een kilo komkommer investeren telers zo'n 0,35 euro. Voor week 49 had de komkommer een redelijke prijs, maar later daalde deze tot 0,22 euro als gevolg van de grotere oogst. Momenteel ligt de kiloprijs op 0,52 euro. "Er ligt echter nog veel product opgeslagen in afwachting van een opleving van de prijs. Als die voorraden nu op de markt gebracht zouden worden, zou de prijs, rekening houdend met het feit dat de versheid en kwaliteit van het product niet meer op hun best zijn, opnieuw instorten", zeggen ze vanuit telersvereniging UPA.

Daarom organiseerde de Sectorale Organisatie van Groenten een bijeenkomst om de problemen van de komkommersector te bespreken en te zoeken naar oplossingen. Deze bijeenkomst vond donderdag plaats in het hoofdkwartier van de regering in Almería.

Vanuit UPA wordt verzocht het uit de markt nemen van product aan te moedigen, maar de enigen die dat kunnen doen, zijn de coöperaties en telersorganisaties zelf door middel van hun programma's. Bovendien werd er voor het teruggenomen product slechts 0,09 euro per kilo betaald zonder dat er rekening werd gehouden met het feit dat de telers zelf de kosten voor de terugname moeten dekken. Francisca Iglesias, secretaris-generaal van UPA Almería, en vicevoorzitter van Hortiespaña: "Op dit moment zetten telers liever af tegen een prijs van 0,22 euro per kilo dan dat ze het product terugnemen".

Bron: diariodealmeria.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven