Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zachte winters bedreiging voor Britse zwarte bessen

De steeds warmer wordende wordende winters bieden mogelijk niet voldoende koude uren voor zwarte bessen in het Verenigd Koninkrijk, waardoor het begin van het teeltseizoen wordt vertraagd en de opbrengst lager en de kwaliteit van het fruit lager is, hebben onderzoekers geconstateerd.

Net als veel fruitgewassen en houtige planten, hebben zwarte bessen een koudeperiode nodig voordat ze in het voorjaar beginnen te groeien. Dit vermindert het risico van vorstschade aan nieuwe knoppen en zorgt ervoor dat knoppen in de lente opengaan en bloeien, wanneer bestuivers in overvloed aanwezig zijn.

Tijdens een toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van de British Ecological Society in Birmingham benadrukte een onderzoeksgroep van het James Hutton Institute dat mildere winters ertoe kunnen leiden dat zwarte bessen later in het jaar bloeien, minder fruit produceren en in de loop van de jaren een kortere levensduur hebben.

"Zwarte bessen hebben bijzonder veel behoefte aan kou en merken nu al de effecten van mildere winters", zei dr. Katharine Preedy van Biomathematics en Statistics Scotland.

Zwarte bessen zijn een belangrijk gewas voor de Britse economie ter waarde van ongeveer 11 miljoen euro per jaar en worden voornamelijk verwerkt als ingrediënt en tot sap voor grote merken zoals Ribena - een merk met een waarde van 155 miljoen euro. Begrijpen hoe verschillende zwarte bessenrassen op de klimaatverandering kunnen reageren, is van cruciaal belang voor telers. Van ongeveer 35% van het momenteel geteelde gewas is bekend dat het 1800 uur onder de 7° Celsius nodig heeft. Maar sommige soorten hebben veel lagere temperaturen nodig - en anderen kunnen hogere temperaturen verdragen zolang de kou langer aanhoudt.

Bron: mygreenpod.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven