Hitte bemoeilijkt start appelseizoen in het oosten van Zuid-Afrika

De eerste Zuid-Afrikaanse appelen van het seizoen worden lokaal al geplukt in de provincie Limpopo waar rassen worden geteeld die goed bestand zijn tegen hitte. Over tien tot veertien dagen zullen ook exportrassen zoals Royal Gala verpakt worden in het oosten van Free State, kort daarna gevolgd door rode appelrassen. De appeloogst vindt in het binnenland eerder plaats dan in de Kaap en markeert het begin van het Zuid-Afrikaanse appelexportseizoen.  

De aanloop naar de oogst verliep moeizaam met hittegolven in november en december, waarbij de temperaturen zelfs in dit hooggelegen gebied tot ver in de dertig graden opliepen. "Dit soort temperaturen komen eigenlijk nooit voor in dit deel van het land," vertelt Ryk Pretorius, appelteler en mededirecteur van Hi-Veld Fruit Packers. "Het seizoen had een moeilijke start. Het weer was veel onbestendiger dan normaal en dat is typerend voor een jaar waarin de invloed van El Niño aanwezig is en de temperaturen hoger oplopen. We hadden als gevolg hiervan ook veel meer last van hagelbuien."

Hein Punt van Maluti Fruit Packers merkt op dat het gedurende de zomermaanden 3 tot 4°C warmer dan normaal is geweest. 

Vandaag de dag zijn vrijwel alle boomgaarden afgedekt met hagelnetten, die ook zonneschade voorkomen. In december 2018 viel er de helft minder neerslag dan in december van het jaar daarvoor. De recente goede regens (hoewel het peil in de dammen nog altijd laag is) en het huidige koele weertype bieden echter goede vooruitzichten voor de kleurontwikkeling. 

Naast de hitte en hagel kreeg de sector ook te maken met twee koudegolven, wat op zich niet ongebruikelijk is in dit deel van Zuid-Afrika. De koudegolven sloegen echter wel erg laat in het seizoen toe, namelijk begin en eind september en dit heeft gevolgen gehad voor de bloei. In een aantal appelboomgaarden in Mpumalanga hebben deze ongunstige weersomstandigheden geleid tot een oogst van kleine en minder fraaie appelen. 

Ryk Pretorius verwacht dat voor het appelteeltgebied in Mpumalanga, waartoe Ermelo, Amersfoort, Volksrust, Carolina en Morgenson behoren, de maten van de appelen wel wat problemen zullen geven. Hein Punt denkt dat de maten in het oosten van Free State dit seizoen gemiddeld zullen zijn (150, 165 en 180).  

De lokale markt is leeg en naar verluidt maakt een aantal afnemers zich zorgen over de beschikbaarheid en kwaliteit van de appelen die nog in bewaring zijn van vorig seizoen. Momenteel zijn in Limpopo geteelde lokale rassen die enige verse appelen op de markt en een een deel hiervan bestaat uit zeer vroege (en vaak ook zure) Panorama Goldens afkomstig uit boomgaarden in het zuiden. 

Zwakke economie en munt maken export steeds aantrekkelijker
Royal Gala is een erg populair ras onder Zuid-Afrikaanse consumenten maar ondanks het feit dat de markt vrijwel leeg is, lopen de verwachtingen ten aanzien van de prijzen voor de nieuwe oogst nogal uiteen. Hein wijst op de zorgelijke staat van de binnenlandse economie en de gebrekkige koopkracht van de bevolking. 

"Vorig jaar zagen we dat de afzet van de verpakte volumes in bewaring gedurende de tussenliggende maanden weinig voorstelde. Wanneer de economie op zijn gat ligt, kunnen supermarkten ook niet veel doen, vandaar dat we alle verkoopkanalen open houden," aldus Hein. "We zijn van plan om het grootste gedeelte van onze oogst te exporteren. We breiden het aanbod voor onze bestaande markten in het Midden- en Verre Oosten, waaronder Maleisië en Bangladesh, verder uit. We zullen dit seizoen geen Royal Gala appelen naar Europa exporteren omdat deze regio zelf een overvloedige appeloogst had. Een aantal jaar geleden verpakten we flinke aantallen voor de Britse markt maar deze markt kan steeds beter in haar eigen behoefte voorzien."

Hij merkt op dat de export van rode appelrassen (zoals Top Red) uit Free State ieder jaar verder toeneemt. Vorig jaar had Cripps Pink/Pink Lady het moeilijk vanwege de late en overvloedige regenval in maart maar telers hopen dat de grote zorg die zij in de tussentijd aan dit ras hebben besteed, zich dit seizoen uit zal betalen. 

 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven