Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

J. Antonio Baños: "Dit jaar zetten we veel paprika af in de Verenigde Staten"

Spanje: Kou verandert situatie groentenmarkt

De kou in Almería verandert de groentensector, zowel op het niveau van de teelt als op de markt. "Hoewel overdag de zon schijnt, zijn de nachten langer en kouder. De daling van de temperaturen zorgt voor een aanzienlijke vertraging van de oogst. Producten als de komkommer, die tegen bodemprijzen werd afgezet, herstellen zich tamelijk goed. Dit alles valt samen met de hogere vraag naar groenten na de kerstperiode", legt José Antonio Baños, directeur van Ejidomar, uit.

"Hetzelfde gebeurt met courgette en aubergine. Gedurende een groot deel van het seizoen lagen de prijzen van deze groenten bespottelijk laag, maar nu liggen ze behoorlijk hoog - rond de 1,85 euro per kilo voor courgette en rond de 2,20 euro per kilo voor de zwarte aubergine. Er is weinig courgette en aubergine beschikbaar in Spanje, maar de daling van de oogst in Italië, veroorzaakt door de ongunstige weersomstandigheden in de afgelopen maanden, met veel regen en ijs, is ook van invloed", voegt de exporteur toe.

Het grootste deel van de activiteiten van dit bedrijf in El Ejido bestaat uit de teelt van California paprika, waar het bedrijf specialist in is, en de teelt van watermeloen, in de lente- en zomermaanden. Het bedrijf levert echter ook courgette, komkommer en aubergine. De belangrijkste Europese markt voor Ejidomar is Duitsland.


Volgens Baños ondervindt de paprika geen gevolgen van temperatuurveranderingen. "De teelt blijft stabiel, evenals de prijzen, die over het algemeen constant zijn gebleven gedurende het hele seizoen tot nu toe".

De teelt van paprika neemt jaarlijks toe in Almería. "Veel telers zetten in op deze groente, omdat hij meer stabiliteit biedt in de teelt en prijzen en meer zekerheid op het gebied van winstgevendheid", aldus de exporteur. Hoewel de paprika uit Almería op de Europese markt concurreert met die uit Israël, is dit land "sinds de invoering van het veto erg actief op de Russische markt, zodat we er niet heel veel last van hebben".


Baños benadrukt ook de toename van de paprika-afzet in de Verenigde Staten, een markt waarnaar ze sinds meer dan 20 jaar exporteren. "Dit jaar verzenden we behoorlijk veel naar de V.S: het land is goed voor 10% van het totaal van onze paprika-afzet. De concurrentie met Mexico is ook verminderd. De Mexicaanse paprika's hebben niet dezelfde kwaliteit als de paprika's uit Almería. We verzenden premium paprika's naar de V.S. De kwaliteit hiervan is zelfs hoger dan die van de paprika's waar we in Europa mee werken. De prijzen zijn erg interessant. Er zijn echter weinig bedrijven in Almería die naar deze markt verzenden, deels vanwege de grote risico's die het met zich meebrengt".

 

Voor meer informatie:
José Antonio Baños
EJIDOMAR
El Ejido, Almería
T:+34 950483511
presidente@ejidomar.es
www.ejidomar.es


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven